A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Németországban október elsejétől a 7,5 tonna össztömeg feletti teherautóknak is útdíjat kell váltaniuk az autópályákon és egyes főutakon. A bevezetéshez minden segítséget megadnak, OBU-ra már most is lehet regisztrálni.

Regisztrálni kell

A németországi kiterjesztett útdíjfizetés októberi indulása akkor lesz zökkenőmentes, ha az érintett vállalkozások időben regisztrálnak a Toll Collect rendszerben. Az úthasználat első lépése ugyanis, hogy regisztrálni kell a járművet a Toll Collect-nél. A regisztráció után a fuvarozó minden egyes autójára kap egy chipkártyát (járműkártyát). Ez tárolja a díjbeszedéshez szükséges összes adatot:

  • a rendszámot,
  • a forgalmi engedélyt kiállító ország kódját,
  • a károsanyag-kategóriát,
  • a tengelyszámot
  • és a legnagyobb megengedett össztömeget.

A németek arra hívják fel a figyelmet, hogy a díjfizetés az OBU használatával a legegyszerűbb, de lehet jegyet vásárolni az interneten keresztül vagy az autópályák mellett elhelyezett 3600 jegyváltó pont (terminál) egyikénél is. Utóbbi két lehetőséget inkább azoknak a vállalkozásoknak ajánlják, melyek csak ritkán közlekednek díjköteles utakon, mivel ezekben az esetekben bonyolultabb a vásárlás, főleg a változások kezelése. Az internetes és a terminálon keresztül történő vásárlás ugyanis előre is lehetséges, az utazás megkezdése előtt akár 3 nappal. Az előre megváltott jegyeknél azonban csak úgy lehet útvonalat módosítani, ha előbb törlik, érvénytelenítik a régi jegyet, és újat vásárolnak a másik útvonalra. Útdíjfizetéshez a terminálokon és az interneten is a kapott járműkártya szükséges.

Díjfizetés OBU-val

A gyakrabban autózóknak az OBU készüléket ajánlják. A készüléket szervizben kell beszerelni. A www.toll-collect.de oldalon megtalálhatók a németországi és külföldi javítóműhelyek, ahol a készüléket be lehet szereltetni. Településnév vagy irányítószám beírásával is lehet keresni a műhelyek között ezen a címen.

Lehet olyan készüléket is igényelni, mellyel a német és az osztrák útdíj is fizethető. Ez a Toll2Go, ezt a nevet kell az oldalon keresni regisztráláskor. Ezzel egy készüléket kell csak a két országban használni, s közös számláról vonják le az útdíjakat. Más készülékkel ez nem működik, csak a Toll2Go nevűvel.

Aki regisztrál a rendszerben, az több fizetési mód közül tud választani. Előre is fel tudja tölteni az egyenlegét, melyből levonják az aktuálisan megvásárolt jegy árát. OBU-val az elszámolást havonta készítik el a felhasznált összegekről.

Aki nem regisztrált felhasználó, az csak a terminálokon tud majd jegyet venni készpénzért vagy bankkártyás fizetéssel (tankolókártyát is elfogadnak).

A www.toll-collect.de honlapon magyar nyelven is megtalálhatók a legfontosabb tudnivalók, ezen a címen.

A regisztrációt is el lehet indítani a magyar nyelvű oldalakról, s ehhez a rendszer minden segítséget megad. Lehet az interneten regisztrálni, vagy le lehet tölteni a regisztrációhoz szükséges űrlapot pdf-ben.