Németország

Frissítve: 2021. december 20.

Koronavírus információk

2021. november 8-tól  új járványügyi szabályozás lépett életbe Németországban. Az új rendelkezés 2022. március 22-ig marad érvényben.

Bejelentési kötelezettség

Minden magyar állampolgár köteles kitölteni a digitális beutazási bejelentést az https://www.einreiseanmeldung.de/#/ oldalon.

Hivatásos áru-, teher- és személyfuvarozóként nincs ilyen kötelezettségünk. Szintén nem kell bejelentést tennünk a következő esetekben:

– ott-tartózkodás nélkül átutaztunk egy magas kockázatú területen (jelenleg Magyarország november 14-től ide tartozik) vagy megállás nélkül átutazunk Németországon.

– a szomszédos államok határforgalmának keretén belül 24 óránál rövidebb ideig tartózkodtunk egy rizikóterületen vagy legfeljebb 24 óra időtartamra utazunk be Németország területére.

Amennyiben 72 órát meghaladó időt töltünk Németországban és az úgynevezett vírusvariáns által fertőzött területen tartózkodtunk a beutazás előtt legalább 10 napot, akkor már fuvarozóként is ki kell töltenünk a bejelentkezést (ide főleg az afrikai országok tartoznak, pl. Botswana, Mozambik, Dél-Afrikai Köztársaság stb., lásd bővebben: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html)

2021. november 8-tól 2022. március 22-ig az országba beutazás az alábbi esetekben lehetséges (turisztikai vagy tartós tartózkodás esetén):

 – gyógyultak: Megfelelő laboratóriumi teszttel (pl. PCR) bizonyíthatjuk, hogy legalább 28 napja, legfeljebb 6 hónapja átestünk a betegségen.

– oltottak (BionTech/Pfizer, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson & Johnson): Legalább két oltással kell rendelkezni a felsorolt vakcinákból és az utolsó oltás óta eltelt legalább 14 nap. Kivételt jelent a Johnson & Johnson, itt egy oltás elegendő 14 napon belül. Ezentúl az is oltottnak számít, aki átesett a betegségen és legalább egy alkalommal beoltották.

– megfelelő, negatív teszt-igazolással rendelkezők: a beutazás időpontjában 48 óránál nem régebbi antigénteszt vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszt.

Kültéren vagy beltéri munkaterületen (pl. rakodási területen) ha más személyekkel is találkozunk, akkor már kötelező a felsorolt igazolások egyike.

Maszkviselési kötelezettség:

Minden üzletben, beltéren kötelező a KN95 vagy FFP2 típusú maszk viselése. Egyes tartományokban lehetségesek eltérő szabályozások, kifejezetten a távolságtartás és az egy időben egy adott bel,- és kültéren tartózkodókra vonatkozóan.

December 2-től elkezdve a szabadidős és kulturális intézményeket (ideértve a vendéglőket is) csak beoltottak és gyógyultak látogathatják.

 

Források:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nemetorszag

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus/infos-reisende/faq-tests-einreisende.html

https://www.bmvi.de/SharedDocs/DE/Artikel/G/faq-gueterverkehr-corona-buergerservice.html

Kamionstop

A koronavírus miatt kialakult helyzetre tekintettel  nincs  hétvégi és ünnepnaoi  kamionstop az alábbi német tartományokban:

  • Észak-Rajna-Vesztfália 2020. október 28. és 2021. január 18 között felfüggesztette a hétvégi és munkaszüneti napokon érvényes kamionstopot.
  • Mecklenburg-Előpomeránia: 2020. november 9 és 2021 január 18 között

A kamionstop feloldásáról részletesen tájékozódhatunk a BAG oldalán.

Figyelem: Németországban 2020-ban megváltoztak a téli gumi használatára vonatkozó szabályok. A hajtott tengelyek mellett, a kormányzottakon is alpin jelzésű téli gumikat kell használni téli útviszonyok esetén.

Részletes információk országonként: Nemzetközi körkép

 

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: