A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A gépkocsivezetőnek, sőt még az utasának is tilos a sebességmérést előrejelző készüléket használni, pl. mobiltelefonos applikációt. A járművezető figyelmét még az utasa sem hívhatja fel a sebességmérésre. Így szól a karlsruhei ítélőtábla AZ 2 ORbs 35 Ss 9/23 számú ítélete.

Az eljárás okául egy gyorshajtó lefülelése szolgált, akinek utasa mobiltelefonos app használatával figyelte, hogy van-e az úton sebességmérő készülék. A szabálysértési bírság 100 euró volt, amit a sofőrnek kellett volna kifizetni. A járművezető a helyszínen megtagadta a büntetés kifizetést, mondván, hogy nem ő használta az appot, ő csak az utasától kapott információkat a radaros ellenőrzésekről.

A sokáig joghézagként számon tartott esetre végül az ítélőtábla tett pontot. Az ítélet szerint a járműben ülő utasok sem használhatnak radarjelző készüléket, ha ezzel a járművezetőnek segítenek. Ugyancsak tilos az alkalmazás segítségével a közlekedés többi résztvevőjét a sebességmérésre figyelmeztetni. A büntetés egyszerűbb esetekben 75 euró, valamint egy büntetőpont.

Ha Németországban járunk és a mobiltelefonunkon van radarjelző, akkor ne felejtsük el azt még a határon kikapcsolni. Az egyik legismertebb app, a Waze figyelmeztetése a Beállítások/Jelentések menüpontnál lekapcsolható.

Forrás: bussgeldkatalog.org