A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Kedves Olvasók!

Ezt a cikket már nem frissítjük.
A legfontosabb közlekedési, határ és egészségügyi információkat a Határinfo- nemzetközi körkép menüpontban találja, ahol térkép is segíti a tájékozódást.

 

(Utoljára frissítve: 2020.03.19. 10:45)

A nemzetközi áruszállítást továbbra sem korlátozzak a következő országok (ha a sofőr egészséges):

Albánia: március 15. 00:00 órától lezárta a  szárazföldi határátkelőit. A teherforgalmat egyenlőre nem  korlátozzák, de a sofőrök egészségét ellenőrzik a határon.
(forrás: Tiranatimes, IRU)

Ausztria: Megjelent cikkünk

Belgium: nem korlátozzák a nemzetközi áruszállítást.

Bulgária: a személy- és teherforgalom a nagyobb határátkelőhelyeket továbbra is használhatja.

Nyitva tartó főbb határátkelők:

  • Kalotina határátkelő – bolgár-szerb határ,
  • Vidin és Rusze határátkelők – bolgár-román határ,
  • Kulata határátkelő – bolgár-görög határ,
  • Kapitan Andreevo és Lesovo határátkelők – bolgár-török határ,
  •  Gueshevo határátkelő –  bolgár-észak-macedón határ,

A Bulgáriába belépők egészségét ellenőrzik! 

Csehország: megjelent cikkünk

Dánia: március 14 és április 13 között lezárja határait. A korlátozás a teherszállításra nem vonatkozik, de csak a következő átkelőkön léphetnek be az országba:

  • Frøslev, 
  • Sæd,
  • Kruså- ezt az átkelőt csak a 3,5 t alatti kisteherautók használhatják.

Egyesült Királyság: nem korlátozza nemzetközi teherszállítást.

Észak-Macedónia: lezárta Albánia felé a Dzsepiste-Trebiste és a Blato határátkelőket (ez Debar városa mellett található). 

Szerbia lezárta több határátkelőjét Észak-Makedónia irányába, többek között a Prohor Pcinski-Pelince határátkelő szerb oldalát. Ezért Észak-Macedónia a Tabanovce-Presevó határállomáshoz irányítja a közúti forgalmat (Szerbia irányába). A szerb lezárás miatt nem használható a  Ribarci-Golema Crcorija/Gole hatátkelő sem.

A nyitvatartó átkelőkről az Észak-Macedón vámhatóság oldalán tájékozódjunk.

Észtország: március 17-től tilos a külföldiek belépése az országba, a korlátozás az áruszállításra nem vonatkozik. A határokon egészségügyi ellenőrzést vezettek be, és egy kérdőívet is ki kell tölteni a sofőr egészségi állapotáról.
Az angol nyelvű nyilatkozat letölthető az észt rendőrség weboldaláról. Észtország azt kéri a fuvarozóktól, hogy még a határra érkezés előtt töltsék ki a nyilatkozatot. Ezzel jelentősen csökkenteni lehet a várakozási időt.

Fehéroroszország: a teherforgalmat nem korlátozzák, csak a sofőrök egészségi állapotát ellenőrzik.

Franciaország: nem korlátozzák a nemzetközi teherforgalmat.

Görögország: március 15-től lezárta Albániával és Észak-Macedóniával szomszédos határait, a teherforgalom csak a nagy határátkelőket használhatja. Március 16-tól az Evzoni-Bogorodica határátkelőn (Észak Macedónia irányába) 22.00 órától 06.00 óráig megtiltják a nehéz tehergépjárművek közlekedését.

Horvátország: nem zárta le a határait.

Lettország: március 17 és április 14 között felfüggesztik a nemzetközi vasúti, tengeri és buszos személyforgalmat. A rendelkezés a teherszállításra nem vonatkozik.

Lengyelország: megjelent cikkünk 

Litvánia: március 16-tól a külföldiek nem léphetnek be az országba, a korlátozás az áruszállítást nem érinti. Nyitva tartó határátkelők: Kalvarija-Budzisko, Saločiai-Grenstalė, Butinge-Rucava, Sandy-Medume, Medininkai-Kamenyi Logo, RaigardasPrivalka, Kybartai-Chernševskoye, Panemunė-Sovetsko, Vilnius, Kaunas.

Moldávia: március 17. 00:00 órától lezárja az összes határátkelőt. A korlátozás alól kivételt képez a teherforgalom.

Az átkelők nyitvatartásáról a moldáv határőrség oldalán tájékozódjunk.

Németország: március 16-tól lezárja a Franciaországgal, Ausztriával és Svájccal közös határait. A korlátozás nem vonatkozik az áruszállításra. Tartományi hatáskörben feloldották a kamionstopot (hétvége és ünnepnap) a higéniai eszközöket és élelmiszereket szállító tehergépjárművek számára Bajorországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, Szászországban és Alsó Szászországban.

Norvégia: nem korlátozza a nemzetközi áruszállítást. Március 13.-tól a norvég közlekedési hatóság felfüggeszti az 561-es szabályok ellenőrzését az élelmiszert, gyógyszert, gyógyászati eszközöket és a mindennapi élethez szükséges termékeket szállítóknál.

Olaszország: Megjelent cikkünk

Oroszország: március 18. és május 01. között lezárja határait, az áruszállítást nem korlátozzák.  

Portugália: március 16-án 23 órától április 15-ig visszaállítják a határellenőrzést. A kisebb határátkelők bezárnak, csak a következők maradnak nyitva: Quintanilha, Tui, Vilar Formoso, Elvas, Castro Marim, Vila Verde de Raia (Chaves), Monfortinho (Castelo Branco), Marvão (Portalegre) and Vila Verde de Ficalho (Beja). 

Románia: Megjelent cikkünk

Spanyolország: jelenleg nem korlátozzák az áruszállítást. Ideiglenesen felfüggesztik a következőket:

  •  vezetési és pihenőidők ellenőrzése
  • a 7,5 feletti járművekre és veszélyes járművekre vonatkozó forgalmi korlátozást. 

Svájc: minden határátkelőhelyen ellenőrzik a belépő forgalmat. Az árufuvarozást és a tranzitot nem korlátozzák. 

Szerbia: minden határátkelőhelyén ellenőrzi a belépő forgalmat. Március 12-én 44 határátkelőt lezártak, csak a nagy átkelők maradtak nyitva.  A lezárt határátkelők listája a  szerb Belügyminisztérium oldalán található meg. 
Magyarország irányába zárva vannak az alábbi átkelők:
Bácsszentgyörgy-Raština, Bácsalmás-Bajmok, Ásotthalom – Bácsszőlős (Bački Vinograd), Röszke-Horgos közút, Tiszasziget- Gyála (Đala) és Kübekháza-Rábé közúti, továbbá Magyarkanizsa (Kanjiža) folyami határátkelőhelyek. 

Figyelem: Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának hivatalos tájékoztatása szerint Magyarország felől csak a röszkei határátkelőhelyen léphet be teherforgalom Szerbiába!

Nyitvatartó átkelők: Röszke-Horgos Autópálya, Tompa-Kelebia és Hercegszántó-Béreg.

A Szerbiába belépő gépjárművezetők 12 órát tartózkodhatnak az országban.

Szlovákia: Megjelent cikkünk

Szlovénia: Megjelent cikkünk

Törökország: lezárta Iránnal közös határait. A török-iráni közúti határátkelőhelyek a személyforgalom elől le vannak zárva, a teherforgalom azonban használhatja.

A Bulgária felől érkezőknek (Captain Andreevo – Kapikule) egészségügyi ellenőrzésen kell átesni (lázmérés). 

Ukrajna: megjelent cikkünk