A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Nincs több titok a dolgozók előtt

Egy új szolgáltatással bárki egyszerűen lekérheti a NAV-tól a bejelentésére, biztosítotti jogviszonyára vonatkozó adatokat. Ehhez csak a NAV alkalmazást kell letölteni. A vállalkozókat többek közt a partnereik ellenőrzésében, az adószámla-egyenleg lekérdezésében és a gépjárműadó ügyintézésében támogatja az új applikáció.

A munkaügyi szabálytalanságok döntő többsége a bejelentéssel kapcsolatos. Sok esetben nem azért, mert csalni akar a munkáltató, hanem egyszerűen hibásan adta meg a jogviszony adatait. Persze van példa a szándékos csalásra is. Mindannyian ismerünk olyan esetet, amikor egy munkavállaló számára csak hónapok múltán derült ki, hogy hiába dolgozott, hivatalosan nem is volt bejelentve, vagy csak jóval rövidebb időre, mint kellett volna. Az ilyen esetek mostantól egyszerűen elkerülhetők. A munkavállalóknak korábban is volt lehetőségük saját adataik megismerésére, de ehhez levelezni kellett a NAV-val. Ez most sokkal egyszerűbbé vált. 

Mit tud az új NAV-app?

Az ellenőrzéshez egy alkalmazást kell letölteni a telefonra, ezt NAV-Mobil néven találjuk meg mindkét nagy szolgáltatónál. Telepítés után az ügyfélkapus hozzáférést kéri. Ezt csak egyszer kell  beállítani, a továbbiakban egy kiválasztott hatjegyű kóddal is igazolhatjuk magunkat. 

Az alkalmazásba belépve számos hasznos adatot találunk: 

  • lekérhetjük a foglalkoztatási adatokat
  • egy kattintással láthatjuk az adófolyószámla-egyenleget 
  • megnézhetjük, módosíthatjuk a NAV által összeállított SZJA-bevallást
  • intézhetjük a gépjárműadóval kapcsolatos ügyeket, egy mozdulattal kérhetünk az adóra részletfizetési kedvezményt
  • adószám, név alapján vállalkozások adatait kérhetjük le
  • megtaláljuk a TEÁOR számok, szakmakódok listáját
  • adószám alapján lekérdezhetjük vállalkozások bejegyzett tevékenységeit
  • még a hivatalos üzemanyagárakat is látjuk, több hónapra visszamenőleg stb. 

A felsorolt lehetőségek egy része magánszemélyként is használható, másokat vállalkozóként tudunk jól alkalmazni. Például szerződést kötnénk egy céggel, ám aláírás előtt gyorsan ellenőriznénk az adatait. Itt ezt egy kattintással, a név vagy az adószám beírásával megtehetjük. Így ellenőrizhetjük azt, hogy a vállalkozás hivatalosan működik-e, jogosult-e a munka elvégzésére. Lekérhetjük a vállalkozás valamennyi bejegyzett tevékenységét. Nemcsak a cégjegyzékben szereplő főtevékenységet, hanem a NAV-hoz bejelentett valamennyit megmutatja az alkalmazás. 

Munkavállalóink számára a személyes adóügyek intézése és a jogviszony lekérdezése lehet az alkalmazásnak a leghasznosabb szolgáltatása. Itt másét nem tudjuk lekérdezni, csak a sajátunkat, ám ahhoz nem kell semmilyen külön kérelmet benyújtani. Egy kattintással megtekinthetjük a mostani és az elmúlt hat hónap járulékbevallásainak az adatait. Ennél több információhoz már a weboldalra kell ellátogatni, de ehhez is vezet link az alkalmazásból.

Tehát az alkalmazással egy helyen, egyszerűen megtalálunk mindent, amit eddig különböző weboldalakról és eltérő ügyintézéssel tudtunk megszerezni.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu