A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Idén november 1-től Franciaország is csatlakozik ahhoz a 16 európai országhoz, ahol télen kötelező vagy a téli gumi, vagy a hólánc. Az új szabály csak az ország felében lesz érvényes, és ott is csak az önkormányzat által kijelölt területen. 

Franciaországban idáig nem volt kötelező a téli gumi, csak ajánlott. Hóláncot is csak azokon a szakaszon kellett használni, ahol ezt tábla előírta. November 1-től gyökeresen megváltoznak a szabályok, és kötelező lesz vagy téli gumit, vagy egyéb csúszásgátló felszerelést használni (például hóláncot vagy hózoknit). De nem mindenhol: azaz az ország 100 megyéje közül 48-ban jelölhetnek ki ilyen területeket az önkormányzatok, főleg a hegyekben. 

A kijelölt területeket táblák jelzik. Itt november 1. és a következő év március 31. között csak téli felszereltséggel közlekedhetnek a járművek. (Az önkormányzatok kijelölhetnek más időszakot is, vagy adhatnak mentességet is. Ezeket kiegészítő táblák fogják jelezni.)

Az érintett területen csak akkor közlekedhetnek  M1-M3, N1-N3 kategóriájú járművek, ha 

– legalább 4 téli gumival rendelkeznek (M+S, MS, M&S vagy 3PMSF. 2024-től már csak ez utóbbit ismerik majd el megfelelő téli guminak), vagy 

– legalább két meghajtott kerékre van hóláncuk.

A pótkocsis, félpótkocsis szerelvényeknél akkor is kell a két meghajtott kerékre hólánc, ha egyébként téli gumink van.

Azok, akik nem tartják be az előírást, 135 eurós bírságot kaphatnak, és az is elképzelhető, hogy a hatóságok majd nem is engedik továbbhaladni.

Őri András