A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Nyugat–Európa víz alatt

Az Európát sújtó áradások miatt egyes utak járhatatlanok, ezért tájékozódjunk előre a tervezett útvonal állapotáról! Több országban már az 561-es szabályok alól is felmentést adnak, csakhogy az élet visszatérhessen a megszokott kerékvágásba.

A napjainkban tapasztalható időjárás rendkívüli helyzeteket eredményezett Európa útjain is. Ha valaki most utazik Németországba, Belgiumba, Hollandiába, de akár a kontinens más országába, pl. Romániába, érdemes előtte tájékozódni az utak járhatóságáról, állapotáról.

Itthon a legbiztosabb pont az UTINFORM honlapja és ügyfélszolgálata (+36/1/366-2400). Itt megtalálhatók a külföldi útinformációk elérési pontja is (konzuli szolgálat, egyéb információs lehetőségek.) A legnaprakészebb ezek közül, már csak hivatalból is a konzuliszolgálat.hu honlapja. Itt ki kell választani a kérdéses országot, és minden szükséges információhoz hozzá lehet jutni.

Könnyítések az 561-es szabályban

A rendkívüli időjárás miatt egyes országokban ideiglenesen könnyítéseket vezettek be az 561-es szabállyal kapcsolatban.

Németország

A 2021. 07.16 és 08.01. közötti időszakban, egy naptári hét alatt bármely, az országban tachográf használatára kötelezett gépjárművezető:

  • napi vezetési ideje legfeljebb ötször hosszabbítható meg, legfeljebb 10 óráig, (az eredeti legfeljebb heti három helyett) 
  • a vezetési idő nem haladhatja meg a heti 59 órát (az 56 óra helyett)
  • a járművezető két egymást követő héten is tarthat csökkentett heti pihenőidőt. 

Ha egymás után két csökkentett heti pihenőidőt vettek igénybe, akkor ezt a következő heti pihenőidő előtt kell visszapótolni.

Hollandia

Az ország déli részét sújtó áradások miatt a hatóságok 2021. július 12 – augusztus 2 között ideiglenesen felmentést adnak az 561-es  vezetési és pihenőidőre vonatkozó előírásaira, de ez a felmentés kizárólag csak a sürgősségi szállítások sofőrjeire vonatkozik (homok és egyéb szükséges áruk)!

Ilyen esetben be kell helyezni a sofőrkártyát, de a tachográfot „Out” állásba kell kapcsolni. Az érintett sofőröknek a munka megkezdése előtt a biztonság érdekében normál napi, vagy heti pihenőidőt kell teljesíteniük.

Egyesült Királyság

Az országban nem az árvíz, hanem az ellátási lánc fenntartása érdekében adtak felmentést a belföldi fuvarozóknak egyes vezetési és pihenőidő szabályok alól 2021. július 12. – augusztus 8. között. Ez a felmentés a nemzetközi fuvarra nem érvényes. (Aki az enyhítést alkalmazná, annak egy bejelentést kell tenni a brit kormány oldalán keresztül. Az “Initial notification of relaxation form” nyomtatványt kell elküldeni a RSSSFOLRCOVID19@dft.gov.uk címre.)

A következő EU-s lapon mindig elérhetőek az 561-es szabályra vonatkozó éppen aktuális, vagy már lezajlott ideiglenes felmentések. bit.ly/Ideiglenes561Felmentés .

Őri András

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu