A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Okostelefonról is lehet már útdíjat fizetni

A viszonylati jegyet használók napi munkáját könnyíti meg az útdíjfizetéshez használható okostelefonos alkalmazás. Az ingyenes program Androidra és iOS-ra már működik, s hamarosan a Windows rendszert futtató telefonokra is elérhető lesz.

Aki okostelefont használ, annak a viszonylati jegy vásárlásának a legegyszerűbb eszköze az okostelefonos megoldás lesz. Nem kell sorban állni a benzinkúton, s nem kell külön laptop sem ahhoz, hogy út közben meg tudja venni a megfelelő viszonylati jegyet.

A mobilos alkalmazás egyik fő előnye, hogy nem kell hozzá előzetes regisztráció sem. Tehát ugyanazt a szabadságot adja meg az alkalmi úthasználónak, mintha a benzinkutaknál venné meg a jegyet. Fizetni nem előre feltöltött számláról kell, hanem bankkártyával az alkalmazáson keresztül. Tehát nem kell előre nagyobb összeget feltölteni, mindig csak annyi pénzt kell az útdíjra fordítani, amennyibe ténylegesen a jegyek kerülnek.

Az okostelefonon futtatható alkalmazást közvetlenül a megszokott áruházból lehet letölteni (Androidnál a Google play, iOS-nál az App Store-ból). A programok elérhetők a HU-GO oldalon keresztül is, a bal oldali menüsorból kell a „mobilalkalmazás” menüpontot kiválasztani.

A program ugyanúgy nem kér regisztrációt, mint az alkalmi jegyvásárlás. A felhasználó mégis kap néhány kényelmi szolgáltatást: el tudja tárolni a jármű adatait, így azokat nem kell minden vásárlásnál újra és újra begépelnie. Sőt, a rendszer alapbeállítása az, hogy emlékszik a korábbi vásárlások adataira. Így a jármű adatait csak az első használatkor kéri, utána (hacsak nem változtatjuk meg) automatikusan arra az autóra indítja a jegyvásárlást. Ez is a használatot egyszerűsíti.

A jármű adataihoz hasonlóan tárolja a program a gyakran használt útvonalakat. Ha van már regisztrált útvonal a telefonunkban, akkor azt egy gombnyomással ki lehet újra választani anélkül, hogy újra be kellene írni az útvonal egyes állomásait.

A megvásárolt jegyeket elektronikus formában el is tárolja a rendszer, így azokat később vissza is tudja keresni, meg tudja nézni. Ez a saját munka utólagos ellenőrzése szempontjából is fontos lehet.

A fizetéshez bankkártyát lehet használni. Itt is lehet választani a már tárolt adatok közül, tehát ha valaki elmenti a kártyaszámát, akkor nem kell minden alkalommal újra keresgélnie a számokat a jegy kifizetéséhez.

Természetesen a megvásárolt jegyet itt a sofőr nem kapja papíron a kezébe. Nincs valódi “jegy”. A fizetős útra akkor hajthat fel, ha a vásárlás után a rendszer elküldi a telefonra a visszaigazolást. Ez jelzi, hogy a fizetés rendben megtörtént.

A program használatához a fejlesztők nagyon részletes és minden funkcióra kiterjedő segítségeket készítettek. A képernyőről felvett képeket is tartalmazó alapos leírást ezen a linken lehet megtekinteni:https://hu-go.hu/documents/view/5605.

Miért fontos ez a program?

Olvasóinktól nagyon sok arra vonatkozó jelzést kapunk, hogy mennyire nagy gond sokak számára a viszonylati jegy időben való beszerzése. Felboríthatja a megszokott napi munkarendet, s a teljes vállalkozás átszervezését is követelheti, ha például a telephelytől csak 10 kilométer távolságra lehet legközelebb jegyet váltani. Sok olvasónk jelzi: számára az OBU különböző okok miatt nem jó megoldás, kénytelen viszonylati jegyet használni. azt meg nem tud mindenhol venni, ahol kellene.

Eddig nem volt igazán jó válaszunk annak a fuvarozónak sem, aki a 4-5 bírságcsekket szorongatva kért tőlünk tanácsot. Mit tegyen, ha az első jegyvásárlási lehetőség csak az ellenőrző kapu mögött adódik? Hiába csak 2 kilométert haladt díjfizetés nélkül a fizetős úton, akkor is ugrik a 165 ezer forintos bírság.

Komolyan gondoljuk, hogy ez az okostelefonos program megoldást jelenthet a legtöbb ilyen esetre. A megfelelő telefon beszerzésének a költsége elenyésző a kilátásba helyezett bírságokhoz képest. Egy darab 165 ezer forintos büntetés árából csúcsmodellt lehet vásárolni. Már 20-30 ezer forintos befektetéssel lehet olyan telefont venni, amivel kényelmesen, a vezetőfülkéből meg lehet vásárolni minden alkalommal a viszonylati jegyet. Ha útvonalat kell változtatni, vagy véletlenül egy rossz lehajtón jött le a sofőr az autópályáról, csak félre kell állni egy pillanatra, s három perc alatt kész az új útvonalra a jegyvásárlás. A fuvarozó nem függ többé a benzinkutak jegyváltóhelyeitől, s ez a szabadság most nagyon sokat érhet. Érdemes kipróbálni!

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu