A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Új kötelezettség lép életbe október elsejétől a teherfuvarozásban. A felrakóhelyen és a lerakóhelyen is kötelezően ellenőrizni kell a fuvarozó engedélyeit.

Az új szabályt egy idén nyári rendeletmódosítás teszi kötelezővé október elsejétől. A felrakón és a lerakóhelyen a fuvarozónak be kell mutatni az engedélyeit. Ezt a rakodóhely tulajdonosa, vagy üzemeltetője köteles megvizsgálni is az alábbiak szerint:

  • az engedély meglétét, hogy valóban annak a nevére szól-e, aki a feladatot ellátja
  • az engedély érvényességi idejét
  • továbbá azt, hogy az engedély megfelel-e az adott fuvarfeladatnak.

Ez a szabály a közúti árutovábbítási engedélyre, a saját számlás engedélyre, valamint a nemzetközi árufuvarozásra kiadott közösségi engedélyekre is vonatkozik.

Milyen jogszabály írja elő ezt a kötelezettséget?

A díj ellenében végzett közúti árutovábbítási, a saját számlás áruszállítási, valamint az autóbusszal díj ellenében végzett személyszállítási és a saját számlás személyszállítási tevékenységről, továbbá az ezekkel összefüggő jogszabályok módosításáról szóló 261/2011-es kormányrendelet október elsejétől tartalmazza ezt az előírást:
4.§ (3) „Az (1) bekezdésben meghatározott engedélynek a bemutatási kötelezettsége kiterjed a magyarországi felrakó vagy lerakóhelyekre is azzal, hogy annak tulajdonosa, üzemeltetője köteles vizsgálni az engedélyek meglétét, időbeli hatályát és az adott fuvarfeladatnak való megfelelést.