A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Rengeteg kiosztható pénzzel és látszólag nagyon egyszerű feltételekkel jelent meg a kormány által támogatott új hitelprogram. Az NHP-t, azaz Növekedési Hitelprogram Hajrá!-t a kiírás szerint a kis- és középvállalkozások vehetik igénybe. Bár az, hogy a legmagasabb elkérhető összeg 2 milliárd forint, azt mutatja, hogy a nagyobbak is jócskán részesülnek majd az olcsó pénzből.

A Növekedési Hitelprogram Hajrá!-t a nemzeti bank pénzeli. Az MNB 1200 milliárd forintot helyezett ki a bankokhoz erre a célra, amit még 300 milliárddal meg lehet növelni szükség esetén. Ez rengeteg pénz, ha valóban a kisvállalkozókhoz jut, akkor tényleg olcsó forrással árasztják el a kis cégeket.

A hitelprogramnak az a célja, hogy belendítse, pénzzel lássa el a veszélyhelyzet miatt leállt és ezzel nehéz helyzetbe került vállalkozásokat, cégeket. Fejlesztési programról van szó, de nagyon sok célra fel lehet használni: például beruházásra, ingatlan vásárlására, árukészlet feltöltésére.

A hitel feltételeit az MNB határozza meg, de magát a hitelt a kereskedelmi bankok folyósítják, a pénzintézeteknél kell igényelni. Valószínű, hogy minden nagyobb banknál elérhető lesz.

Minimum 1 millió, max. 20 milliárd

A legalacsonyabb felvehető hitelösszeg 1 millió forint, a maximum pedig 20 milliárd. Ez a nagyon széles keret sajnos azt is jelentheti, hogy egyes bankok majd nem akarnak a kis ügyfelekkel foglalkozni, csak a nagyobb összegű kérelmeket fogadják be. A hitelt középvállalatok is igényelhetik, márpedig ennek a kategóriának a határa már 250 dolgozó és több mint 15 milliárdos éves forgalom. A mikro- és kisvállalkozások mellett tehát meg fognak jelenni a nagyobb szereplők is, nem hagyják ki az olcsó pénz lehetőségét.

Fix, 2,5 százalékos kamat

Az elérhető pénz valóban olcsó. A futamidő akár 20 év is lehet, a hitel kamata pedig fix 2,5 százalékos. Azért ennyire alacsony, mert a nemzeti bank 4 százalékos kamattal támogatja a bankokat (azaz a bank 6,5 százalékot kap, az ügyfél pedig 2,5 százalékot fizet). Ennél olcsóbb vállalkozói hitelt nem nagyon lehetne találni a piacon. Rendkívül egyszerűek a feltételek is, bár a hitelképesség vizsgálatával a bankok még szigoríthatnak a hozzáférés keretein.

Mire költhető?

A hitel felvétele négy célból történhet. Lehet:

– forgóeszközhitel, maximum 3 éves futamidővel,

– beruházási hitel tárgyi eszközök, üzletrész és ingatlan vásárlásához,

– hitelkiváltás 2020. január 1. előtt felvett hitel vagy lízing kiváltásához

– és lehet bérfizetésre is használni az így szerzett pénzt.

A hitelből járművek is vásárolhatók, a személyautó beszerzése azonban korlátozott. Személyautót csak az vásárolhat a hitelből, akinek bejegyzett tevékenysége a személyautós személyszállítás, taxizás. Teherautó, busz, munkagép vásárlására lehet pályázni.

10 nap alatt elbírálják

A programnak két jelentős újdonsága van. Az egyik, hogy a bankoknak elvileg 10 napon belül kell elbírálniuk a beadott kérelmeket. Azért írjuk, hogy elvileg, mert a 10 nap attól számítódik, amikor az összes irat hiánytalanul rendelkezésre áll. Egy hiányzó aláírás vagy nyilatkozat tehát itt is hosszú időre béníthatja a folyamatot.

A másik újdonság pedig az, hogy területileg senkit sem zárnak ki a hitelprogramból, azaz a budapesti és Pest megyei vállalkozások is igényelhetik. Nincs megkötés cégforma szerint sem, elfogadják egyéni vállalkozók igénylését is.

Nagy Csaba