A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Olcsóbbak és jobbak lesznek a személyi kölcsönök

Hamarosan a személyi kölcsönök között megjelennek a kedvező, átlátható feltételeket kínáló fogyasztóbarát hitelek. A lakáshiteleknél és a biztosításoknál már működő rendszert a Magyar Nemzeti Bank most vezeti be. A bankoknál januártól lesznek elérhetőek az új személyi kölcsönök.

A hitelek piacán a személyi kölcsönök jelentik a Vadnyugatot. A lakáshiteleket törvények szabályozzák, a személyi kölcsönök feltételeit viszont úgy alakítják a bankok, ahogyan csak akarják. Jellemző példái ennek a korábbi gyorskölcsönök, amiket hetente kellett törleszteni és mire az adós a törlesztés végére ért, az eredeti összeg ötszörösét is kifizette. Mindig is ezek voltak a legdrágább banki termékek. Ma a jegybanki alapkamat 0,6%, meglévő személyi kölcsönt viszont még mindig törleszthetünk 20 százalék feletti kamattal is.

Ennek ellenére az emberek egyre több személyi kölcsönt vesznek fel. A bankok kínálata a korábbinál sokkal kedvezőbb, bár az MNB szerint még mindig drágának tekinthetők a környező országokkal összehasonlítva.

Az idei év a személyi kölcsönök világát is megváltoztatta. Ne bízzunk túlságosan a kedvező folyamatokban, mert ez csak az év végéig tart! A járvány gazdasági hatása miatti intézkedések között ugyanis a kormány tavasszal a kamatcsökkentést is elrendelte. Újonnan felvett személyi kölcsön kamata nem lehet nagyobb, mint az alapkamat plusz 5 százalék, azaz most 5,6% (miközben e rendelkezés előtt kevéssel 20 % alatt kínálták a legtöbb ilyen hitelt a bankok). Ez idén a hitelfelvevőknek nagyon jól jön, de a kedvező időszak csak év végéig tart. Biztosak lehetünk abban, hogy a bankok januártól egy alapos kamatemeléssel meg fogják termelni azt a pénzt, amit idén az alacsony kamattal a kormány elvett tőlük.

A koronavírus megváltoztatta a hitelfelvevők igényeit az ügyintézéssel kapcsolatban is. Ma sokkal inkább interneten akarunk mindent elintézni. Korábban szinte alig kínáltak a bankok teljesen online, személyes kapcsolat nélkül felvehető kölcsönt. Ma ez lett az elvárás, mindenhol szükség van ennek a bevezetésére.

A személyi kölcsönök tehát ma is, s várhatóan jövőre is a legdrágább termékek közé tartoznak a bankokban. Ezért lesz nagyon jó az MNB kezdeményezése. A fogyasztóbarát termékek bevezetése a lakáshiteleket is jobban összehasonlíthatóvá és biztonságosabbá tette. Ezt várhatjuk a személyi kölcsönöknél is.

A fogyasztóbarátnak nevezett személyi kölcsönnek az alábbi feltételeket kell majd teljesítenie:

– a futamidő nem lehet több 7 évnél

– a hiteligénylés teljes folyamata online is elérhető legyen 2021. július 1-től, ne kelljen bankba menni egyetlen aláírás miatt sem

– kizárólag olyan törlesztés lesz megengedett, ahol a havi részletek egyenlő nagyságúak

– nem változhat a kamat, azt a futamidő végéig rögzíteni kell

– a folyósítási határidő legfeljebb a kérelem befogadásától számított 3 munkanap, internetes igénylésnél 2 munkanap lehet

– a kamat 500 ezer forint hitel alatt nem lehet több, mint az alapkamat plusz 15 százalék, fölötte pedig alapkamat plusz 10 százalék (tehát a mai alapkamattal a legdrágább személyi kölcsön 10,6 százalékos kamattal mehetne)

– a folyósítási díj nem lehet magasabb, mint a hitel 0,75%-a, az előtörlesztési díj pedig nem lehet magasabb, mint az előtörlesztendő összeg 0,5%-a. Online hiteligénylésnél nem számítható fel folyósítási díj. Egy évnél rövidebb hátralévő törlesztés esetén nem kérhető előtörlesztési díj

– a hitelek nem tartalmazhatnak rejtett költségeket, hogy összehasonlíthatók legyenek.

Az ügyfelet nem kötelezhetik a bankok egyéb szolgáltatások igénybevételére (például , hogy kötelezően ott kell vezetni a számlát, vagy hitelfedezeti biztosítást kell kötni). Az ilyen szolgáltatások olcsóbbá tehetik az ajánlatot, de nem lehet őket kötelezővé tenni.

Sok esetben amiatt is nehezen lehetett összehasonlítani ezeket a hiteleket, mert nem közölték egyértelműen a feltételeket. Néha csak hitelközveítők, brókerek ismerték azokat a „titkos“ weboldalakat, ahol eldugva közreadta a bank, hogy pontosan milyen dokumentumokat kér és milyen szempontok alapján bírálja el a hitelkérelmeket. Sok banknál szinte lehetetlen nyomára akadni annak, hogy a vállalkozóktól milyen jövedelmet fogadnak el hitelképesnek. A minősített hitelekkel kapcsolatban az is elvárás lesz, hogy a feltételeket átláthatóan és egyértelműen közöljék az ügyfelekkel.

A bankoknak pályázniuk kell, s ha kidolgozott hiteltermékük megfelel a feltételeknek, akkor hirdethetik majd fogyasztóbarát személyi kölcsönként. Jövőre tehát érdemes lesz ezek közül válogatni, ha hirtelen pénzre lesz szükségünk. A minősített hitelek hitelkiváltásra is felhasználhatók lesznek, így a korábbi, rosszabb feltételekkel kötött kölcsönöket is ki lehet váltani majd ilyen termékkel.

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu