A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

2020. október 26-tól a 12 tonnánál nagyobb teherautók csak biztonsági engedély birtokában hajthatnak be Nagy-London területére. 

Az engedély díjmentes, de a járműnek néhány biztonsági előírást teljesítenie kell.  Ezt a gyártói DVS (Direct Vision Standard) minősítéssel lehet igazolni. A DVS azt méri, hogy a sofőr mennyire láthatja a jármű közvetlen környezetét, tükrök, kamerák és érzékelők segítségével. Erre a jármű körül közlekedők biztonsága miatt van szükség.

A 12 tonnánál nehezebb teherautóknak 2020.10.26-tól legalább egy csillagos DVS minősítéssel kell rendelkezniük. 2024-től viszont már csak 3 csillagos minősítéssel lehet majd behajtani Londonba és környékére. 

Az engedélyt 2019. októberétől igényelhetjük a bit.ly/DVSBiztonságiEngedély oldalon. Az engedély nélkül behajtókat büntetni fogják. Az  üzemeltetőre 550, a vezetőre 130 font bírságot szabhatnak ki. 

Hogyan lehet DVS minősítéshez jutni?

Fel kell venni a kapcsolatot a teherautó gyártójával, és tőle kell bekérni az adott jármű DVS csillagbesorolását. Ha a jármű besorolása 0-s lenne, akkor utólagosan is fel lehet szerelni a biztonsági felszereléseket.

Ezek lehetnek:

– plusz visszapillantó tükrök,

– vakfolt figyelő kamera,

– közelség-érzékelő rendszer,

– manőverezésre figyelmeztető hangok,

– figyelmeztető jelzések (matricák),

– oldalsó aláfutásgátló rács

Hogy pontosan mit kell beépíteni az egyes csillagok elérése érdekében, arról itt olvasható útmutató: bit.ly/DVScsillag.

Őri András