A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Osztrák környezetvédelmi matrica: autópályán is kötelező!

Júliustól a Bécs felé vezető A1-es autópálya egyes szakaszain is kötelező lesz a bécsi környezetvédelmi matricák használata. A teljes tilalom jövő évtől tovább bővül, az Euro 2-es autók januártól nem léphetnek be a jelzett térségbe.

Ausztria ez év elejétől szigorította környezetvédelmi előírásait. Ahogy korábban megírtuk, január elsejétől Bécsbe, Alsó-Ausztria egyes területeire és Stájerország egyes részeire nem hajthatnak be az Euro 1-es vagy régebbi teherautók. Hogy a tilalom alá eső járműveket ki lehessen szűrni, a kiválasztott térségekbe tartó teherautóknak egy színes matricával kell igazolniuk környezetvédelmi besorolásukat. Ezt a matricát vagy interneten lehet igényelni, vagy osztrák autójavító műhelyekben lehet megvásárolni. Olyan javítóműhelyek kapták meg a jogot, ahol műszaki vizsgát is lehet végeztetni. Az igényléshez az autó besorolásának igazolására van szükség. Minden kategória színe más és más lett: a 2 a piros, a 3 sárga, a 4-es zöld, az Euro 5-ös világoskék, a 6-os pedig lila matrica lett. A matricákat a szélvédőre kell felragasztani. Ez a jelölés az autó tartozéka, egyszeri, végleges, nem egy időszakra szóló, s nem is a rendszámhoz kapcsolódik. Tehát rendszámváltozás, vagy tulajdonosváltás esetén is változatlan marad. Ha valaki 4-nél kevesebb autóra kér matricát, akkor azt a helyszínen megkaphatja, ennél többet azonban egyszerre nem adnak ki. A nagyobb mennyiséget igényelni kell.

Hogy lehet osztrák környezetvédelmi matricához jutni?

A matricához jutás lehetőségeit a januári számunkban részleteztünk. A lényeg: 4 jármű alatt Ausztriában a helyszínen kell felragasztatni a matricát az autóvizsgáló állomásokon, e felett pedig interneten is lehet igényelni, a forgalmi megküldése után.

A határhoz legközelebbi vizsgálóállomás, ami még nem tartozik a korlátozott zónába, de be lehet szerezni a matricát, a következő:
ÖAMTC-Stützpunkt Neusiedl ( ÖAMTC vizsgálóállomás Neusiedl)
Cím: 7100 Neusiedl/See, Rot-Kreuz-Gasse 29
T: +43 2167 8181

Az osztrák hatóságok nyártól kibővítik ezt a kötelezettséget. Július elsejétől az A1-es autópálya egyes szakaszain is kötelező lesz a matricák használata. A pontos szakaszok a mellékelt térképen láthatók.

A matricával kapcsolatos legfrissebb híreket az advantageaustria.org weboldalon találjuk meg. Itt letölthető a beszerelést elvégző műhelyek listája is, külön azoknak a megjelölésével, melyek szükség esetén külföldre is elküldik postán az igényelt plaketteket.
A teljes lista itt található, itt pedig azoknak a listája, melyek külföldre is elküldik:

A témával kapcsolatban itt lehet még tájékozódni a németül tudóknak: www.akkp.at

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu