A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Megjelent a családi házak energiahatékonysági korszerűsítését célzó pályázat. A támogatási kérelmeket júliustól lehet benyújtani. Egy pályázó maximum 2,5 millió forintot kaphat. A pénzből szigetelésre, ablakcserére, fűtéskorszerűsítésre, megújuló energiaforrások alkalmazására is lehet fordítani.

A korábbi hírekkel ellentétben mégis lesz vissza nem térítendő támogatás családi házak energetikai korszerűsítésére. Igaz, sem a teljes kiadható összeg nem lesz túl nagy, sem az egyes pályázók által elnyerhető támogatás nem ad sok mindenre lehetőséget. Egy pályázó maximum 2,5 millió forinthoz juthat hozzá, a teljes összeg pedig 5 milliárd forint lesz. Ez összesen 2 ezer nyertes pályázatot jelenthet, miközben az országban a családi házak 90 százalékát energetikai szempontból elavultnak kell tekinteni.

A programban olyan megoldások támogathatók, melyek csökkentik a családi házak energia-felhasználását. Ebbe beleérthető a homlokzati nyílászárók cseréje, hőszigetelés, épületgépészeti rendszerek felújítása, cseréje, például a radiátorok cseréje olyanra, mihez kevesebb energiára van szükség. Beletartoznak a pályázatba azok a fejlesztések is, melyek valamilyen megújuló energiaforráshoz kapcsolódnak. Lehet így pályázni napelemes, napkollektoros rendszerek létesítésére, vagy biomassza kazánok telepítésére is.

A pénz elosztása régiónként történik attól függően, hogy melyik régióban mennyi az összes ott található családi ház száma. Tehát a sűrűbben lakott régiók több pénzhez jutnak hozzá. A Nyugat-Dunántúlra például csak 491 millió forint jut, míg az Észak-Alföldi Régió 912 millió forinthoz juthat hozzá.

A pályázaton azok a tulajdonosok vehetnek részt, akiknek a háza 1996 előtt épült hagyományos technológiával. Kizárólag egylakásos épület lehet, melynek fűtött alapterülete nem haladhatja meg a 135 négyzetmétert. Az épületnek a pályázó magánszemély tulajdonában kell lennie. Ha egy háznak több tulajdonosa is van, akkor bármelyikük pályázhat, a többi tulajdonosnak pedig a hozzájárulására van szükség. Viszont előírás, hogy egy ember csak egy ingatlannal pályázhat. Tehát, ha valakinek több háza is van, akkor csak az egyikre adhatja be a pályázatot.

Az egyes pályázatok közötti elosztásnál az lesz a döntő szempont, hogy az egyes fejlesztések mekkora energia-megtakarítással járnak majd.

A fejlesztésekhez az összes felmerülő költség 40-55 százalékára lehet pályázati pénzt igényelni. Ez az arány attól függ, hogy mennyire lesz összetett a tervezett beruházás. Aki több elemre pályázik (pl. ablakcsere, kazáncsere, napelem), az nagyobb arányú támogatást kaphat – de a maximális összeg mindenképpen 2,5 millió forint lesz. Az 55 százalékos arányhoz már az kell, hogy a pályázó valósítson meg hőszigetelést, mellette egy másik beruházást is és alkalmazzon valamilyen megújuló energiaforrást. Ha csak egy típusú fejlesztést valósít meg valaki, akkor 40 százalékos arány mellett maximum 1,25 millió forint lehet a támogatása.

Az adható összeget a várható energia-megtakarítás mértéke szerint, energetikai tanúsítvány alapján számolják ki. Minden megtakarítható CO2 kilogramm/év után 900 forint támogatás igényelhető. Tehát minél nagyobb a fejlesztés várható hatékonysága, annál nagyobb lesz a támogatási arány is.

A pályázatokat július 1-től lehet benyújtani addig, amíg a pályázati keret ki nem merül. Ez az eddigi támogatások ismeretében néhány nap alatt megtörténik. Tehát eredményesen valószínűleg csak az tud pályázni, akinek a nyitás napján már beadásra készen áll a teljes anyaga.

Előre ki kell választani a kivitelezőt

Építőipari vállalkozók számára a pályázati felhívás ismerete azért fontos, mert az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan pályázni már csak előre megkötött kivitelezési szerződés csatolásával lehet. Ez azt jelenti, hogy kivitelezőként csak az tud megbízást szerezni a pályázattal érintett felújítások köréből, aki előre, a pályázatok benyújtása előtt már megköti az erre vonatkozó előszerződéseket. Ez nem jelent tejes elkötelezettséget. A pályázati útmutató is arra hívja fel a figyelmet, hogy a pályázók a vállalkozókkal előszerződéseket kössenek csak. A szerződés hatályba lépése attól függ, hogy a tulajdonos megkapja-e a kért támogatást. Szerződni viszont mindenképpen kell, mert aki nem rendelkezik előzetes megbízással, az nem tud részt vállalni ezekből a felújításokból. Most kell tehát ügyfelet szerezni, még július elseje előtt.

A pályázati dokumentációt erről a  hivatalos oldalról lehet letölteni.

Társasházak pályázata kazáncserére

Ezzel együtt egy másik támogatás felhívása is megjelent. Társasházak pályázhatnak kazáncserére, fűtéskorszerűsítésre. Ezen a kiíráson a maximum 4 lakásból álló társasházak lakói indulhatnak. A pályázó nem a társasház, hanem külön-külön az egyes lakások tulajdonosai lesznek. A támogatás lakásonként 650 ezer forint, az összes költség 40 százaléka lehet.

Ennek a támogatásnak a kazáncsere a fő célja, de önmagában csak ezzel nem lehet indulni. Legalább két külön tevékenységet kell választani. A kazáncsere mellett szigetelésre, vagy nyílászárókra, árnyékolók beépítésére is pályázni kell a sikerhez.

Ezt a pályázatot június 1-től lehet majd benyújtani. A szükséges tudnivalók ezen a linken érhetők el.