A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Bármennyire is különleges ajándéknak tűnik, hogy eredeti, Egyiptomban termett paradicsomot vagy más, nálunk egzotikus gyümölcsöt hozzunk haza a külföldi nyaralásból, jobb lesz, ha minél hamarabb elvetjük ezt az ötletet. Tavaly év végén szigorú növény-egészségügyi intézkedéseket vezettek be az EU területén. Ma már ahhoz is szakhatósági vizsgálat kell, ha az úticsomagban valaki élő növényt, palántát, gyümölcsöt hoz be egy Európán kívüli országból. Magyarország enyhített a szabályokon, a kisebb mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget kivették a rendelet hatálya alól, de élő növényeket ide sem lehet vizsgálat nélkül behozni.

Miért van szükség a korlátozásra?

Az intézkedés nem öncélú, nem azért született, hogy az uniós országok polgárai ne fogyaszthassanak külföldi termékeket. A cél az, hogy megakadályozzák az Európában nem honos kártevők behurcolását, vagy legalább lassítsák. A hazai mezőgazdaságot is egyre több olyan rovar és baktérium támadja, ami Magyarországon korábban egyáltalán nem volt honos. Ezek egy része a klímaváltozás miatt húzódik északra a mediterrán vagy trópusi területekről, de sokat a kereskedelmi forgalomban hurcolnak be korábbi élőhelyükről. A növény-egészségügyi vizsgálatoknak az a céljuk, hogy fertőzött, vagy esetleg erősen veszélyeztetett növények ne kerülhessenek be az EU területére.

A Nébih az intézkedés magyarázataként egy baktérium példáját említi. A latin nevén Xylella fastidiosa baktérium például számos növényt fertőzhet: megtalálható szőlőn, más gyümölcsökön, de fűszernövényeken is. Még egy nyaralásról hazahozott és itthon elültetett leander is elindíthatja a fertőzést, ami képes kipusztítani egy teljes szőlőültetvényt. 

Útipoggyászra, magánszemélyekre is érvényes

Vannak olyan növények, amiket már korábban is tilos volt behozni az EU-ba – ilyen például a vetőburgonya és a szőlőoltvány. Ez a kör most szélesebb lett. A fő változás azonban az, hogy a korlátozás kiterjed a kis mennyiségekre, azaz az útipoggyászokra is. A december 14-től hatályos rendelkezések előírják a beutazók poggyászának a vizsgálatát. A határon tehát minden csomagot megvizsgálnak, s a növényeket, zöldséget és gyümölcsöt nem engedik át papírok nélkül.  

A behozatal kulcsa a növény-egészségügyi bizonyítvány, illetve az azt megelőző vizsgálat. Ezt a származási országban kell elvégezni, s ez igazolja, hogy a behozott növény nem tartalmaz kórokozókat.

Magyarország könnyítést vezetett be

Magyarország könnyítést vezetett be a kis mennyiségben behozott termékekre. Ez azt jelenti, hogy azokat, akik csak kevés gyümölcsöt vagy zöldséget hoznak be, senki nem fogja zavarni a határon, s egyelőre nem dobatják ki velük a csomagban maradt egy szem paradicsomot vagy fürt szőlőt. Nem kell növény-egészségügyi bizonyítvány a kizárólag személyi fogyasztás céljára behozott zöldségre, gyümölcsre, ha az 5 kg-nál kevesebb vagy csak egy darab, amennyiben ezek nem szennyeződtek tapadó talajjal (pl. sárgarépát is meg kell tisztítani a rárakódó földtől).

A kis mennyiséget nem mérik, annak meghatározása csak becslés alapján történik.

A könnyítés csak a személyes poggyászban behozott terményekre érvényes, és valószínű, hogy csak ideiglenesen. Az EU-ban ugyanis úgy lépett hatályba a rendelet, hogy nem állapítottak meg mennyiségi korlátokat a csekély, személyes mennyiségekre. Amíg ez nem történik meg, addig elfogadható a magyar könnyítés. De lehet, hogy az uniós szabály majd nem 5 kg-nál húzza meg a határt, hanem már kisebb mennyiségnél is elvárják a hatósági vizsgálatot. A tiltott termények, például a burgonya, kis mennyiségben sem hozhatók be.

Három kategóriát állítottak fel

A most bevezetett intézkedések alapján a növényeket, gyümölcsöket, zöldségeket három kategóriába sorolhatjuk:

– Teljes tiltás érvényes a következőkre: vetőburgonya, citrus, szőlő növény és a termőtalaj. Ezeket sehonnan nem lehet behozni az EU területére.

– Előzetes vizsgálatra kötelezettek:

– Ezek között vannak olyanok, amiket csak az előre meghatározott helyeken lehet behozni (kijelölt határátkelőhelyeken). Ilyenek az ültetésre szánt növények, a legtöbb termés és még a használt mezőgazdasági gépek is.

– Szúrópróbaszerű vizsgálat alá eső termények: ezeknek is szükségük van előzetes vizsgálatra, de bármely határállomáson behozhatók. Sok zöldségféle tartozik ebbe a körbe.

– Szabadon behozható gyümölcsök: A harmadik csoportba mindössze 5 faj tartozik, amelyeknek nincs szükségük előzetes vizsgálatra (ananász, banán, datolya, durián és kókusz).

December óta tehát szinte minden növény behozatalához növény-egészségügyi bizonyítványra van szükség, egyes áruféleségeket pedig csak a kijelölt határátkelő-helyeken lehet behozni az országba. Ezek a szigorú szabályok nemcsak a kereskedelmi tételekre, hanem magánszemélyekre és az útipoggyászban hozott kis mennyiségekre is vonatkoznak. Mindegy, hogy társasutazás vagy egyéni út után lép be valaki az országba, az úticsomagjában sem hozhat magával tiltás alá eső növényeket. Buszok vagy teherautók járművezetői sem hozhatnak be saját személyes holmijukban olyan terméket, ami a korlátozás alá esik.

Az intézkedés az EU-n kívüli területeket érinti, de ide kell sorolni a formailag az EU-hoz tartozó, de Európától távoli területeket is: Ceuta, Melilla, Guadeloupe, Francia Guyana, Kanári szigetek, Martinique, La Réunion, Saint-Barthélemy és Szent Márton-szigete.

EU-n kívüli országból tehát kizárólag növény-egészségügyi bizonyítvány birtokában lehet behozni a következőket:

– minden ültetésre szánt növény (beleértve a cserepes növényeket, vetőmagot, palántákat, facsemetéket stb.),

– termések (pl. alma, paradicsom, más gyümölcs),

– zöldségfélék,

– egyéb növényi terméket (pl. szárított fűszernövények, babérkoszorú stb.)

Ezek közül csak egyes kijelölt határátkelőkön hozhatók be az országba:

– az ültetésre szánt és elültetett növények,

– továbbá egyes külön felsorolt termékek. Ide sorolható például:

– a palánta, vetőmag, cserepes virágok, facsemeték, gumók, gyökércsíra, hagyma stb.,

– termések: paradicsom, citrusfélék, csemegeszőlő, dinnye, alma, körte, barack, cseresznye stb.,

– burgonya,

– vágott virágok, orchideák stb.

Aki vállalkozóként ilyen terméket hoz be, annak a következő teendői vannak:

– a szállítmány várható érkezése előtt 1 munkanappal értesítenie kell a hatóságot: a megérkezés helye szerinti első uniós határállomás illetékes növény-egészségügyi hatóságát kell értesíteni,

– a jelzést elektronikusan, az EU erre kialakított rendszerén kell megtennie: webgate.ec.europa.eu/tracesnt/login.

Az importáló cégnek rendelkeznie kell növény-egészségügyi nyilvántartási számmal is, melyet a járási hivatalok növény- és talajvédelmi osztályán lehet beszerezni.

Magyarországon ilyen vizsgálóállomás jelenleg 9 működik, s mind a 9 helyen csak az állomást működtető vállalkozás számára érkező szállítmányokat vizsgálják meg. Ezek listája itt tekinthető meg: bit.ly/ellenorzo-pontok.

Amihez nem kell bizonylat

Nem kell növény-egészségügyi bizonyítvány a következő növényekhez, azaz ezek korlátozás nélkül hozhatók be kereskedelmi vagy magánforgalomban is:

– ananász, banán, datolya, durián és kókusz termése,

– feldolgozott növényi termékek (pl. aszalt, szárított gyümölcsök, tartósított gyümölcsök és zöldségek),

– Svájcból érkező növények és növényi termékek.

Az intézkedésről további részletek a Nébih oldalain olvashatók: portal.nebih.gov.hu/novenyegeszsegugy.

Nagy Csaba