A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Pontosítottuk a várható útdíjakat

Tisztelt Olvasóink!

Már megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, így  hivatalosan is megismerhetők a 2024-es útdíjak. Teherautókra már január elsejétől az új tarifák lesznek érvényben, az autóbuszok februártól lépnek az új rendszerbe. A külsőköltség-díjak bonyolult számítása miatt konkrét díjakat továbbra is csak szakaszokra lehet számolni. Ehhez a NÚSZ Zrt. elkészítette a kalkulátort.

Az erről megjelent cikkünket az alábbi linken találják!

Most már hivatalos: megjelentek a 2024-es útdíjak

Pontosítottuk a jövő évi útdíjakra vonatkozó számításunkat. Ezúttal a nettó és a bruttó összegeket is feltüntettük. 

Emlékeztetőül: A táblázatban szereplő összegek csak egy hozzávetőleges útdíjat mutatnak egy kilométerre vetítve. Pontos díjat csak konkrét útszakaszra lehet számolni. 

Ahogy korábban is írtuk, az új rendszer szerinti útdíjak két összetevőig kalkulálhatók:

  • az infrastruktúra díj
  • és a CO2-díj kiszámolható egy kilométerre vetítve (külön autópályákra és gyorsforgalmi utakra és külön a főutakra.) Ezeket a “fix” részeket külön szerepeltetjük a táblázatban.  

A levegő és zajszennyezés díja azonban attól függ, hogy az adott szakasz áthalad-e például sűrűbben lakott területen, azaz mekkora a külvárosi utak aránya az adott szakaszon belül.

Itt, a táblázatban átlagértékek szerepelnek, amiket a jogszabály-tervezetben szereplő 2.584 elemi útszakasz átlaga alapján számoltunk. Megnéztük, hogy az autópályák elemi szakaszain átlagosan mennyi a külvárosi utak aránya, és ugyanezt a főutaknál is. A következő számok jöttek ki:

  • gyorsforgalmi utak esetén ez  9%
  • főutak esetén ez 15,3%

Ezekkel az átlagokkal számoltuk ki a levegő- és zajszennyezés díját. 

A múltkori összesítésünkbe sajnos egy hiba is becsúszott. A jogszabálytervezet ugyanis az infrastruktúra díjakat bruttó összegben adta meg, a külső költség-díjakat viszont nettóban. Sajnos a mi számolásunkban is így szerepelt. Közöljük tehát a javított értékeket.

A hibáért szíves elnézésüket kérjük!

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu