A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Poszt-covid szindróma: mik lehetnek a tünetek és mi a teendő?

Sokan, akik átestek a Covid-19 fertőzésen még hetekkel a betegség után sem érzik egészségesnek magukat. A felépülés hosszú ideig is eltarthat, különösen akkor, ha súlyos volt a betegség lefolyása, vagy valamilyen krónikus betegség is jelen van. Ez utóbbi sajnos sok sofőrt érinthet. Nézzük, milyen maradványtüneteink lehetnek, és mit kezdjünk velük!

 

A Covid-19 egy légúti vírusfertőzés, de nemcsak a légutakat érintheti, hanem okozhat például belgyógyászati, idegrendszeri tüneteket is. Minden szervezet másképpen viselkedik, ezért különböző lefolyású a fertőzés. A betegségen átesett személyek nagy része tünetmentes, vagy csak enyhe tüneteik vannak, legtöbben nem is kerülnek kórházba. Kisebb arányban vannak azok, akik tartós egészségkárosodást szenvednek, ami főként tüdőkárosodást jelent, de egyéb tünetek is fennmaradhatnak. Ezeket együttesen poszt-Covid szindrómaként is emlegetik. Azok a tünetek tekinthetők poszt-Covidnak, amelyek a fertőzés megjelenésének a kezdete után még négy héten túl is elhúzódnak. Ilyen panasz lehet  

– a légszomj,

– erős fáradékonyság,

– heves szívverés,

– alvászavar,

– szédülékenység,

– sokáig nem múló ízlés- és szaglászavar vagy -vesztés,

– köhögés,

– ízületi fájdalom,

– gondolkodási nehézségek.

Ezek a tünetek nagyobb eséllyel jelennek meg, ha a fertőzésünk súlyosabb lefolyású volt, vagy társbetegség is társult hozzá, például krónikus szív-érrendszeri vagy légúti betegségek, anyagcsere-betegségek, elhízás. Az alapbetegségek sajnos sok sofőrt érinthetnek, hiszen a munkánkkal járó stressz közrejátszik főként a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a szívinfarktus vagy a cukorbetegség kialakulásában.

Mit tegyünk, ha panaszaink vannak?

Nagyon fontos, hogy ha a fertőzés után nem érezzük még magunkat százszázalékosnak, inkább keressük fel a háziorvosunkat. Különösen tanácsos ezt tenni, ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat tapasztalunk, köhögünk. Ennek a hátterében ugyanis tüdőszöveti és kislégúti károsodások húzódhatnak meg, de okozhatja a mellkasi légzőizmok gyengesége is. A háziorvos ilyenkor vagy elirányít minket egy poszt-Covid ellátóhelyre, vagy beutal tüdőgyógyászati szakorvoshoz, ahol kezelést kaphatunk. Akkor is orvosi kezelésre van szükség, ha kardiológiai alapbetegségünk van, és emellett tapasztalunk mellkasi fájdalmat, rendetlen szívverés-érzést.

Ha szédülünk, vagy a gondolkodásunkat lassabbnak, tompábbnak érezzük, akkor szedjünk kúraszerűen B1, B6, B12-vitaminokat tartalmazó készítményt. Ez akkor is segíthet, ha elvesztettük a szaglás- és ízérzékelésünket. Ha nehézkes a gondolkodásunk, próbáljuk ki a ginkgo biloba (páfrányfenyő) kivonatot. Ennek a gyógynövénynek a hatására az agyunk több tápanyagot és oxigént képes felvenni, így javítja az agyi vérellátási zavart, memóriát, de pozitív hatással van a szédülésre is. Enyhébb alvászavar esetén segítséget jelenthet egy étrendkiegészítő, a melatonin, ami egy természetes hormon. Ez recept nélkül kapható és összhangban tartja a szellemi és fizikai tevékenységeinket a bioritmusunkkal, és így hamarabb el tudunk tőle aludni.

A vírusfertőzés lelki panaszokat is okozhat: szorongásos, depresszív és poszttraumás zavarok is jelentkezhetnek. Ezek ellen hatásos lehet valamilyen B-vitamin-komplex szedése. Ha viszont a betegség lefolyása után még három hónappal is fáradékonyak, ingerlékenyek vagyunk, alvászavarunk van, depressziósnak érezzük magunkat, akkor forduljunk pszichiáterhez, pszichoterapeutához. Emellett pedig próbáljunk többet kikapcsolódni és valamilyen relaxációs programon részt venni.

Fontos, hogy ha vacakul érezzük magunkat, és a fenti tünetek jelentkeznek, akkor inkább ne dolgozzunk, ne üljünk volán mögé, vegyünk ki szabadnapot vagy menjünk táppénzre.

Szilágyi Katalin 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu