A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Segítség, eltűnt a rendszámtáblám!

Mi a teendő, ha észrevesszük, hogy hiányzik a rendszámtáblánk? Mit tehetünk, és mit nem?

Kellemetlen, amikor észrevesszük, hogy hiányzik egy, vagy akár mindkét rendszámtáblánk. A helyzetet csak súlyosbítja, ha mindez külföldön történik. Mit tehetünk ilyenkor?

Amit ne tegyünk!

Néhány, megfelelő kézügyességgel rendelkező vezetőtársunk ilyenkor rajzol magának egyet. Ilyet soha ne tegyünk, mert ez közokirat hamisításnak minősül, és akár felfüggesztett börtönnel is büntethetik!

(Forrás: Police.hu)

Jelentsük be a rendőrségen, és induljunk haza!

Hiányzó rendszámtáblával nem folytathatjuk az utunkat, a rendőr ezért megbüntethet. Ezért az első dolgunk legyen, hogy a helyi rendőrségen bejelentjük a rendszám eltűnését. Ezt külföldön is meg kell tennünk.

A rendőrségi jegyzőkönyvvel folytathatjuk az utunk, de csak a telephelyünking. A hazafelé vezető úton a jegyzőkönyv felmutatásával igazolhatjuk, miért közlekedünk rendszám nélkül. Az is hasznos, ha ilyenkor az útdíjszolgáltatót is értesítjük az esetről. (De egyébként a rendőrségi jegyzőkönyvvel is kimenthetjük magunkat, ha büntetést kapnánk tőlük.)

Irány a kormányablak!

Itthon az első utunk a legközelebbi okmányirodába vezessen (kormányablak).

Vigyük magunkkal:

– a forgalmit, törzskönyvet

– ha nem a tulajdonos intézkedik, akkor a tulajdonosi meghatalmazást és a meghatalmazott okiratait (személyi igazolvány vagy jogosítvány, lakcímkártya)

– cég esetén:

– cégkivonatot vagy 3 hónapnál nem régebbi cégbírósági bejegyzést,

– aláírási címpéldányt

– a rendőrségi jegyzőkönyvet

A kormányablakban ki kell tölteni egy nyomtatványt. Meg kell jelölni a rendszámtábla utángyártásának az okát (elvesztés, lopás, rongálódás). (Ha a rongálódást jelöltük meg, akkor fennhagyhatjuk a járművön a megrongálódott rendszámot. Viszont az új rendszámot csak akkor kaphatjuk majd meg, ha a régit leadtuk.)

A rendszámtábla utángyártását csak a közlekedési hatóság engedélyezheti. Az ügyintézés és a rendszámtábla legyártásának díja 12.300 Ft.

Amikor bonyolódik az ügyintézés

A közlekedési hatóság nem engedélyezi az utángyártást, akkor ha:

– a rendszámtábla már másodszor tűnik el,

– ha mindkét rendszámtábla egyszerre tűnik el,

– a pótkocsi rendszáma tűnik el, vagy ha a

– a rendszám és a regisztrációs matrica egyszerre tűnik el.

A járművet ezen esetekben át kell rendszámoztatni, ami plusz költségekkel jár. Ekkor a rendszámtáblákon kívül már új törzskönyvre és új forgalmira is szükség lesz.

Ezek költségei:

– új rendszámok legyártása

  • 1 pár 8500 Ft
  • 1 db 5500 Ft

– új forgalmi: 6000 Ft

– új törzskönyv: 6000 Ft

Használható-e az autó, amíg elkészül az új rendszámtábla?

Az ügyintézési idő átlagosan 3 hét. Az új rendszám átvehető postán vagy a közlekedési hatóságnál. (A megrongálódott rendszám esetén csak ez utóbbi lehetséges, mert a régit ilyenkor le kell adni.)

Az új rendszám legyártásáig, de legfeljebb 30 napig lehet egy rendszámmal is közlekedni Magyarországon. A gépkocsi papírjai között azonban mindig legyen ott a kormányablak igazolása a rendszám pótlásáról!

Őri András

 

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu