A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

forrás: NiT Hungary

Az optimális sebesség megválasztásával és előrelátó vezetési stílussal jelentős üzemanyag-megtakarítást érhetnek el a kamionsofőrök. A NiT Hungary számításai szerint egyetlen kamion technikás vezetésével akár havi 110 ezer forint is megtakarítható lenne a járművek üzemanyag-fogyasztásából. Ez az itthon működő hatvanezer kamionra számítva együttesen akár 6,5 milliárd forintos spórolást jelentene havonta. Az idei „5 tengelyen-biztos kézzel!” című közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenyen ismét új feladatot kapnak az indulók, kifejezetten az üzemanyag-takarékosság jegyében.

A  NiT Hungary szakértői a közelmúltban azt vizsgálták, hogy mekkora mértékű üzemanyag megtakarítás lenne elérhető a nehéz tehergépjárműveknél, ha  a sofőrök vezetési technikáját megváltoztatnák.

Dittel Gábor

Segít a tudatosabb vezetés

Optimális sebesség megválasztásával, a hirtelen fékezések elkerülésével és előrelátó vezetéssel járművenként 3-5% megtakarítást is elérhetünk. Itthoni tankolással egy kamion nagyjából 13 000 kilométert fut havonta, így technikásabb vezetéssel akár 110 000 forinttal kellene kevesebbet tankolni. Ha figyelembe vesszük, hogy jelenleg Magyarországon hetvenezer kamion rója az utakat, akkor 80 milliárdos megtakarítást érhetnénk el, kizárólag a sofőr vezetési technikájának a megváltoztatásával – magyarázza Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

A szakértő szerint az energiaválság és a növekvő üzemanyagárak miatt sosem volt olyan fontos a gépjárművek fogyasztását optimális szinten tartani, mint most. Mindez kiemelten igaz a fuvarozókra, akik az átlagnál jóval többet tankolnak, ráadásul rájuk vállalati ügyfélként a benzinársapka sem vonatkozik.

Dittel Gábor elmondta: az „5 tengelyen-biztos kézzel!” című közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai versenyen olyan közúti vezetési feladatot is kapnak az indulók, ahol a jármű által mért fogyasztási és vezetési értékeket is pontozzák az üzemanyag-takarékosság jegyében. Így szeretnék technikásabb, tudatosabb vezetésre ösztönözni a magyar kamionsofőröket.

Tíz éve együtt szurkolunk

2022. szeptember 24-én szombaton, a zsámbéki drivingcamp-ben immár tizedik alkalommal szurkolhatunk együtt a legjobb hazai nehéz tehergépjármű vezetőknek. A versenyen választják majd meg „A legjobb magyar kamionsofőr 2022-ben” cím birtokosát is, akit többek között egy  2 millió forintos fődíjjal jutalmaznak. Ráadásul a győztes egy nemzetközi versenyen is képviselheti majd Magyarországot.

A verseny 10 éve alatt eddig több mint ötezren mérették meg magukat. A kamionsofőrök több fordulóban bizonyítják képességeiket. Az első fordulóban elméleti tudásukról adhatnak számot egy online teszt kitöltésével, a másodikban viszont már gyakorlati feladatsort is végre kell hajtaniuk. A két fordulóból kerül ki az ország 10 legjobb tehergépjármű-vezetője, akik a döntőben különböző nehézségű vezetéstechnikai, biztonságtechnikai és rakománykezelési feladatokban mérkőznek meg az ország legjobb sofőre címért.   

Az egész napos családi rendezvényen olyan érdekes programok közül választhatunk, mint szimulátorok, KRESZ-pálya, speciális járművek, elektromos rollerek, önegyensúlyozó eszközök, ugrálóvár, valamint kézműves és szórakoztató programok.

Irány a zsámbéki drivingcamp, ha érdekli hogyan vezethet üzemanyag-takarékosabban!

Forrás: NiT Hungary

Arany Edit, Sebestyén Szabolcs