A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Szakmai irányító egyszerre két cégnél – Milyen szabályokat kell betartani?

Olvasónk irányítója egy második megbízást is vállalna, csak a főnöke nem biztos benne, hogy ezt megengedheti-e. Dolgozhat-e több vállalkozásnak is egyszerre egy fuvarozócég szakmai irányítója?

A szakmai irányítóval kapcsolatos kérdések sokszor előkerülnek olvasóink felvetéseiben. A legtöbb vállalkozásnak nincs ezzel problémája, mert ott a szakmai irányítást a tulajdonos, egyéni vállalkozásnál maga az egyéni vállalkozó látja el. Ez főleg azokra igaz, akik pályájuk kezdetén maguk is sofőrök voltak, s innen indulva építették fel vállalkozásukat. Így meg is van minden szakmai végzettségük a poszt betöltésére. Vannak azonban más múlttal létesülő vállalkozások is. Például egy nagyobb társaság, ahol az ügyvezetést egy gazdasági szemléletű menedzser látja el. Itt már kell egy alkalmazott, aki a szakmai ismeretek birtokában betöltheti a szakmai irányítói posztot. 

Megbízhatunk külsőst, de csak szigorú feltételekkel 

Az erre vonatkozó 261/2011-es kormányrendelet szerint szakmai irányító lehet:

– a tulajdonos,

– alkalmazott 

– vagy más, erre a célra kijelölt személy is. 

Azaz azt is megteheti a vezető, hogy vállalkozói szerződéssel bíz meg egy független szakembert a szakmai irányítói feladatok elvégzésére. Így az is előfordulhat, hogy a megbízott ezt a tevékenységet nem csak egy helyen folytatja. 

A jogszabály azt várja el, hogy a szakmai irányító ne csak névleg legyen kapcsolatban az általa irányított vállalkozással. Megbízása akkor fogadható el, ha ott tényleges irányítási jogkörrel, befolyással is rendelkezik. Hiszen ő nem egy ellenőr, aki csak néha felülvizsgálja a helyzetet, hanem a vállalkozás szakmai menedzsereként kell dolgoznia. Ez a feladat pedig nem igazán passzol egy külsős vállalkozóhoz.

Éppen ezért külsőst csak rendkívüli helyzetben bízhatunk meg erre a feladatra. A magyar jogszabálynál bővebben tárgyalja a kérdést egy uniós rendelet (1071/2009-es). Eszerint akkor bízhatunk meg olyan személyt a szakmai irányítással, aki nem a vállalkozás alkalmazottja, ha nincs belső ember erre a feladatra. Ilyen esetben a vállalkozásnak ki kell jelölnie valaki mást, aki megfelel a feltételeknek. Vele szerződést kell kötni, melyben felhatalmazzuk az irányítói feladatoknak a vállalkozás nevében történő ellátására. Nem névleges feladatokról van szó: az erre kinevezett személyt fel kell hatalmazni többek közt 

– a járművek karbantartásának irányítására, 

– a szerződések és dokumentumok ellenőrzésére, 

– az alapszintű könyvelési feladatokra, 

– a szolgáltatások sofőrökhöz és járművekhez rendelésére 

– és a biztonsági eljárások ellenőrzésére. 

Ezek vezetői jogkörök, amit a vállalkozás vezetőjének ki kell adnia a megbízott szakmai irányítónak. 

Legfeljebb két céget és 50 járművet irányíthat

A feladatok súlya miatt az uniós jogszabály erősen korlátozza, hogy a külsős szakmai irányító hány társaságnál tölthet be hasonló posztot. Az EU rendelet 4 különböző vállalkozásnál enged ilyen munkát végezni azzal a megkötéssel, hogy egy személy az összes vállalkozásnál együtt legfeljebb 50 jármű munkáját koordinálhatja. 

A magyar jogszabály ennél szigorúbb. A kijelölt személy legfeljebb 2 vállalkozásnál láthatja el a munkát, de ott is csak külön feltételekkel:

– a két vállalkozásnak azonos településen kell lennie. Ezt úgy kell érteni, hogy a székhelynek is és azoknak a telephelyeknek is azonos településen kell lenniük, amikre az irányító tevékenysége kiterjed. 

– A kijelölt személy a két társaságnál összesen legfeljebb 50 jármű felett lehet szakmai irányító. 

Az azonos településen való működés a magyar jogban egy nagyon szigorú követelményt jelent. Így például nem lehet valaki szakmai irányító két, szomszédos faluban működő vállalkozásnál sem. De az is kizárás alá esik, ha például mindkét vállalkozás székhelye ugyanaz a város, de az egyik cégnek lenne egy telephelye a város melletti községben és ott telephelyeztetik a járműveket. Ez így már nem felel meg a feltételeknek. 

Szakmai irányítóként tehát csak nagyon szigorú feltételek mellett vállalhatjuk el egy másik társaság szakmai vezetését. Csak olyan vállalkozás jöhet szóba, amelyik a mi cégünkkel azonos településen működik és a járművek összesített száma sem haladja meg az ötvenet. Ellenkező esetben a megbízást nem vállalhatjuk el, vagy nem engedhetjük, hogy az alkalmazottunk elvállalja.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu