A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Számlázhat-e vállalkozóként a sofőr?

Olvasónk saját vállalkozása mellett alkalmi munkavállalóként bedolgozik egy cégnek – tejbegyűjtésben vesz részt. Az alkalmi munkavállalás csak korlátozott időre jelent megoldást, s az engedélyezett 15 napot már kihasználták a hónapban. Kérdése, hogy beszámlázhatja-e vállalkozóként a sofőrként végzett munkáját a megbízónak?

Ilyenkor azt kell megvizsgálni, hogy nem minősíti-e majd a NAV esetleg be nem jelentett munkaviszonynak ezt a szerződést. Az adóhatóság nem a végzett munka jellegét vizsgálja, hanem a foglalkoztatás körülményeit. Például hiába neveznek valakit vállalkozónak, ha rendes munkaidő-beosztása van, a főnöke mondja meg, hogy mikor, mit kell elvégeznie. Ha valaki így dolgozik, akkor a NAV szemében ő alkalmazott, bármilyen szerződést is kötöttek a felek. Ez a probléma a járművezetőkkel kapcsolatban is. Egy sofőr nem a saját munkaeszközével dolgozik, nem ő határozza meg a munkaidejét, a beosztását, rendelkezik a munka elvégzéséhez szükséges fuvarozói engedéllyel. Ennek ellenére nem lehetetlen vállalkozóként sofőrködni.

Az egyéni vállalkozók tevékenységi jegyzékében találjuk a 494108-as ÖVTJ kódot, aminek a megnevezése „tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás engedélyes közúti közlekedési szolgáltató részére“. Ez pontosan azt jelenti, amire most szükségünk van: önálló sofőr, aki vállalkozói szerződés alapján vezeti a járművet, miközben a fuvarozói engedélynek a jármű tulajdonosa a birtokosa. Ilyen tevékenységi kóddal lehetünk vállalkozóként alkalmi járművezetők.

Ez főleg akkor járható út, ha van valakinek egy főállása, s mellette, alkalmi jelleggel végez járművezetést. A legjobb, ha nem is egy megbízónak dolgozik, hanem több vállalkozástól származik a jövedelme, s ha katás, akkor egyiktől sincs évi egymillió forintot meghaladó bevétele (az évi egymilliós határ a kisadózóknál olyan függést jelent, ami fölött a NAV már feltételezi a bújtatott munkavállalást).

Fontos, hogy ha kifejezetten vállalkozói szerződést kötünk, akkor mindig valamilyen eredményre kell szerződnünk. Nem a munkaidőnket adjuk el, hanem a munkánk eredményét. Tehát nem úgy általában szerződünk járművezetői munkákra, hanem konkrét fuvarfeladat elvégzésével bíznak meg minket. Olvasónk például hetente meghatározott számú begyűjtésre köt vállalkozó járművezetői szerződést. Munkáját így teljesen szabályosan végezheti vállalkozóként is.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu