A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A környezetkímélő fuvareszközök aránya néhány éven belül gyökeresen megváltozik. Bár ebből ma még nem sok látszik az utakon, de a színfalak mögött több éve folyik a lázas készülődés. A teherautó-gyártók már elkészítették és tesztelték az új elektromos modelleket, a gyártósorok is startra készen állnak. Az elektromos töltőpontok szaporodásával párhuzamosan vágnak bele a vállalkozások az elektromos flották bővítésébe.

Európa egyik legnagyobb szállítmányozó cége, a Mars Logistics és az Einride AB svéd közlekedési vállalat 300 elektromos teherautó forgalomba állítását tervezi hat éven belül. Az első fecskék, két 40 tonnás Mercedes eActros képében már ki is gördültek az utakra.

Az elektromos meghajtású teherautók Németország után hamarosan megjelennek az Egyesült Királyság és Hollandia országútjain is. Az Einride két elektromos töltőpont kiépítésével járult hozzá az első két teherautó útvonalának a kiépítéséhez. A Mars 2024 októberétől zöld árammal látja el a két töltőoszlopot. A Mars elektromos szállítási útvonalak kialakításával szeretné a vállalkozás által okozott károsanyag-kibocsátását nettó-nullára csökkenteni 2050-ig. A zöld áram használatával megvalósul az első nettó nullás útvonal.

Forrás: Verkehrsrundschau