A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Szigetelés, fűtéskorszerűsítés kamatmentes hitelből

Könnyen lehet, hogy sokak számára most nyílt meg a legjobb lehetőség szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, családi házak felújítására: egy energiahatékonysági fejlesztéseket támogató pályázaton keresztül hosszú lejáratú kamatmentes hitel vehető fel ezekre a célokra. Kisebb fejlesztésekhez még fedezet sem kell a kölcsönhöz. Vállalkozóknak jó hír: csak az tud pályázni, aki előre megnevezi a kivitelezőt is a pályázatban.

A korábbi lakossági energiahatékonysági pályázatokhoz nem volt könnyű hozzáférni. A vissza nem térítendő támogatásokért elég sokan álltak be a sorba, az erre a célra félretett pénzek nagyon hamar elfogytak. A pályázáshoz sok saját pénz is kellett, a korszerűsítések felét önrészből kellett kifizetni. A beruházásokhoz szükséges milliós összegeket kevesen tudták előteremteni.

Könnyen elérhető támogatás

A mostani pályázati lehetőség teljesen más. Először is, ez nem vissza nem térítendő ajándék pénz, hanem kamatmentes kölcsön, aminek a visszafizetését akár 20 évre is el lehet húzni. A felújítás nem igényel hatalmas önrészt: akár 10 százalékos saját erővel is bele lehet kezdeni. És nem is kellenek hozzá milliók, hiszen a kamatmentes kölcsönt már 500 ezer forinttól is fel lehet venni, amihez alig 50 ezer forint önrészre van csak szükség. Mit jelent ez a többség számára? Azt, hogy kisebb értékű beruházásokra, akár csak néhány fűtőtest cseréjére is pályázhatnak, nem fognak senkit csak azért kizárni a pályázók köréből, mert túl kicsi a tervezett felújítás.

A pályázók lehetnek magánszemélyek családi házakra, lakásokra. De lehetnek társasházak, lakásszövetkezetek is, egész épületekre. A pályázat összerakható a ház teljes energetikai rendszerének a korszerűsítésére, de kiemelhetők belőle egyes elemek is. Lehet pályázni ablakcserére, szigetelésre, a teljes hő- és melegvíz-rendszer átalakítására, vagy akár csak a fűtőtesteknek a cseréjére.

Konkrétumok a pályázatról

A hitelprogram célja:

 • a lakóingatlanok hőszigetelése,
 • fűtési vagy melegvíz-rendszerek korszerűsítése,
 • napkollektoros, napelemes, hőszivattyús rendszerek telepítése.

Magánszemély pályázó esetén a kölcsön összege 500 ezer és 10 millió forint közötti lehet. A beruházáshoz 10 százalék önrészt kell biztosítani. A törlesztés futamideje 20 év lehet.

A kölcsön kamatmentes, és más díjakat sem kell kifizetni. Nincs kezelési költség, hitelbírálati díj vagy folyósítási költség, mint azt más banki hiteleknél megszokhattuk. Csak a felvett összeget kell visszafizetni, semmi mást.

A felújítások célja, hogy csökkenjen az épületek energiafogyasztása, vele pedig az energiaköltségek. Ezt a pályázatban számításokkal igazolni is kell. Korábban, a vissza nem térítendő támogatásoknál az is elvárás volt, hogy az épület energetikai besorolása javuljon egy kategóriát. Ezt ennél a pályázatnál nem várják el, ami nagyon nagy könnyebbség a pályázóknak. Igazából ez teszi lehetővé, hogy ne csak átfogó, nagy tervekkel, de kisebb megcélzott fejlesztésekkel is be lehessen nyújtani a pályázatot.

Ha az igényelt kölcsön összege nem éri el a 2 millió forintot, akkor nem kell fedezetet sem felmutatni a hitelkérelemhez. Kétmillió forintos hitel felett már fedezetre is szükség van, elsősorban a fejlesztéssel érintett lakásra kell jelzálogot bejegyeztetni.

Fontos szempont azonban, hogy a felvehető hitel összegét a pályázó jövedelméhez kell igazítani. Néhány éve törvény szabályozza, hogy mekkora lehet a jövedelemhez képest egy hitel havi törlesztőrészlete. Ha az ügyfél (több igénylő esetén az adóstársak együtt) jövedelme 400 ezer forint alatti, akkor maximum ennek a fele lehet a havi törlesztés összege. Ha a jövedelem 400 ezer forintnál magasabb, akkor maximum a jövedelem 60 százaléka. Ez nem túl szűk korlát: egy 5 millió forintos, 5 évre felvett kamatmentes hitel havi törlesztése 85 ezer forint körüli összeg. Ehhez tehát havi 160 ezer forint igazolható nettó jövedelem szükséges az adóstól vagy adóstársaktól.

Mire adnak támogatást?

A támogatható tevékenységek két körbe tartozhatnak:

 •      Energiahatékonyság javítását célzó tevékenységek
 •      Megújuló energiaforrást alkalmazó tevékenységek.

Az első csoportba, az energiahatékonyság javítását célzó tevékenységek közé tartoznak például:

 •      a szigetelések
 •      nyílászáró szerkezetek cseréje
 •      különböző árnyékolók beépítése
 •      melegvíz-előállító rendszerek cseréje, korszerűsítése
 •      kéménytechnikai fejlesztések
 •      fűtési rendszerek korszerűsítése
 •      világítási rendszerek felújítása (például energiatakarékosra cserélni a világítótesteket) stb.

A megújuló energiaforrással kapcsolatos fejlesztések közé kerülhet például

 •      napkollektorok telepítése
 •      brikett-, pellet-, vagy faelgázosító kazán kiépítése
 •      napelem telepítése
 •      hőszivattyús rendszerek beépítése stb.

Rendkívül ritka, hogy a pályázaton a már megkezdett beruházásokra is kapható támogatás – itt most ez is megvalósulhat. Tehát a beszerzéssel, a korszerűsítés elindításával nem kell megvárni a kérelem elbírálását sem. Akár a kérelem benyújtása előtt 180 nappal született számlák is elszámolhatóak.

Mikortól és meddig lehet igényelni?

A program kiírói úgy számolnak, hogy az erre félretett 115 milliárd forint több mint 21 ezer lakás korszerűsítéséhez járul majd hozzá. Mindezt 5 év alatt tervezik teljesíteni – a ma ismert határidő szerint a hitelt egészen 2022 végéig lehet a hitelt igényelni.

A pályázatokat már április 24-től be lehet nyújtani. Az mfbpont.hu honlapon megtalálható azoknak a bankoknak a listája, melyek a pályázatot befogadják és közvetítik. A tényleges lebonyolító a Magyar Fejlesztési Bank. A pályázatokat 2022-ig fogadják be, vagy addig, míg a keret ki nem merül. Ha ez meg is történik, később akkor is feltelik újra a keret, hiszen elkezdődik a folyósított hitelek törlesztése, s az így befolyó pénzt újra megpályáztatják.

A pályázati kiírás, a szükséges űrlapok és a mellékletek itt tölthetők le: bit.ly/ginop-841.

Mire van szükség a pályázat benyújtásához?

A legfontosabb, hogy a pályázathoz mindenképpen szükség van energetikai szakember közreműködésére. El kell készíteni egy energetikai tanúsítványt az épület jelenlegi állapotáról, s egy számításokon alapuló előzetes tanúsítványt a fejlesztés utáni állapotról is. Ezek mutatják meg, hogy mekkora energia-megtakarítás várható a fejlesztés megvalósításával. Ez alapján döntik el a bírálók, hogy indokolt-e a tervezett beruházás.

A pályázati űrlapon meg kell nevezni a leendő kivitelező vállalkozást is. A pályázónak és a kivitelezőnek egy feltételes kivitelezői szerződést kell kötnie. Ez azt jelenti, hogy a szerződés végleges (nem csak szándéknyilatkozat), de csak abban az esetben lép életbe, ha a pályázó megkapja a kért hitelösszeget, azaz nyer a pályázata. Ebben az esetben viszont a kivitelezőnek a pályázatban foglaltak szerint, azon az áron, az elkészített költségvetés szerint kell elvégeznie a munkát.

Összefoglalva: a pályázat révén magánszemélyek, társasházak jelentős összegű és könnyen elérhető kamatmentes hitelhez jutnak energetikai felújításokra, például szigetelésre, nyílászárók cseréjére. A kivitelezéssel foglalkozó vállalkozások akkor tudnak hozzáférni ezekhez a megbízásokhoz, ha már a hitelkérelem benyújtása előtt szerződést kötnek a leendő pályázóval.

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu