A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Szigorítások: a fuvarozókra nem érvényes, csak személyforgalomban belépve kötelező a karantén vagy a teszt

A fuvarozók felmentést kaptak a szeptember elsejétől érvényes beutazási szigorítások alól. A személyforgalomban hazaérkező sofőrök viszont nem mentesülhetnek a kéthetes kötelező karantén alól, csak akkor, ha saját költségen tesztet végeztetnek. A munkára érkező külföldi sofőrök viszont beléphetnek személyforgalomban is.

Mint ismert, a járványhelyzet súlyosabbá válása miatt a kormány szeptember elsejétől megszigorította az országba beutazás feltételeit. Gyakorlatilag eltörölték a nyáron használatos színkódokat: Magyarországon kívül minden ország piros kategóriába került. Ez azt jelenti, hogy az általános szabályok szerint

  • külföldi állampolgár nem léphet be az országba
  • magyar állampolgár pedig hazatérése után vagy 2 negatív tesztet mutat be, vagy kéthetes karanténba kerül.

A karantént kiváltó tesztet a hazautazónak saját költségén kell elvégeztetnie. A külföldi tesztet nem fogadják el. Tesztelni a hazautazást követő 5 napon belül kell. A két teszt között legalább 48 órának kell lennie. Csak ezekkel a feltételekkel oldható fel a hatósági karantén. Aki nem végeztet tesztet, annak a hazautazástól számított 2 hétig kell karanténban lennie. 

A magyar állampolgárral azonos feltételekkel utazhat be családjával együtt az a külföldi, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, vagy 90 napon túli tartózkodási engedélye van. Ugyancsak szabad a beutazás a sportolóknak is. 

Az általános szabályok alól azonban a beutazást korlátozó rendelet több kivételt is enged. 

Fuvarozók határátlépése

A rendelet egyáltalán nem vonatkozik a teherforgalomban történő határátlépésre. Tehát a belépéskor a teherautó-sofőrök számára nincs semmilyen kötelezettség: nem kell teszt, nincs karantén és nem kell külön kérvényezni semmit sem. 

Az viszont kevésbé jó hír, hogy a pihenőre, személyforgalomban hazaérkező sofőrök nem tudják elkerülni a karantént. Erre nem vonatkozik már a teherforgalom mentessége. Tehát vagy karanténba kerülnek, vagy saját költségen két tesztet végeztetnek. Egy hétvégi pihenő alatt ez nem is valósítható meg, hiszen a két teszt között 48 órának kell eltelnie. 

Külföldi állampolgárok: engedély kell a belépéshez

Mentesség alá esnek viszont azok a külföldi sofőrök, akik munkavégzés miatt érkeznek személyforgalomban Magyarországra. Számukra külön engedélyt kell beszerezni a belépéshez. Az engedélykéréshez munkáltatói igazolás szükséges. Az ehhez szükséges nyomtatvány és angol nyelvű leírás itt érhető el: bit.ly/beutazas .

Külföldi állampolgár a munkára jelentkező sofőrökön kívül az alábbi indokok alapján kaphat még engedélyt a beutazásra:

  • bírósági eljárásban való részvétel
  • üzleti, vállalkozási tevékenység a kormány külön igazolásával
  • egészségügyi ellátás igénybevétele
  • Itt tanuló külföldiek iskolába vagy vizsgázni
  • családi eseményeken részvétel (esküvő, temetés)
  • hozzátartozó gondozása, ápolása
  • kiemelt jelentőségű sporteseményen való részvétel, vagy
  • egyéb, méltányolható ok. 

A kérelmet elektronikus úton kell benyújtania magyarul vagy angolul. Beadhatja a kérelmet magyarországi meghatalmazott vagy jogi képviselő is. Családok számára egy kérelmet kell csak benyújtani. 

Tranzit

A nem magyar állampolgárok tranzitban átutazhatnak az országon (ez nem a teherfuvarozásra vonatkozik, arra egyáltalán nincs korlátozás). Csak meghatározott útvonalon közlekedhetnek és nem is állhatnak meg más célból, csak pl. egészségügyi vagy műszaki okok miatt. Az országot 24 óra alatt kötelesek elhagyni. Csak az engedélyezett útvonalon haladhatnak és csak a kijelölt pihenőket használhatják. 

Ingázók határátlépése

Külön szabály vonatkozik a határ menti települések ingázó dolgozóira. A szomszédos államok határmenti lakói legfeljebb 24 órára beléphetnek az országba. Ez azokra vonatkozik, akik a határtól legfeljebb 30 kilométerre laknak, és Magyarországon is legfeljebb a határtól 30 kilométerre távolodnak el. Beljebb nem jöhetnek, és nem is alhatnak itt, hiszen a tartózkodás legfeljebb 24 órára szólhat. 

Kapcsolt vállalkozások

A kapcsolt vállalkozások vezetőinek, dolgozóinak továbbra is szabad az átjárás, munkavégzési céllal közlekedhetnek. Kapcsolt vállalkozásnak minősül egy magyar cég és külföldi telephelye is (vagy külföldi cég magyarországi telephelye). A kapcsolt vállalkozások között azok tisztségviselői és dolgozói átléphetik a határt, ha üzleti célból utaznak. 

Forrás: 408/2020 kormányrendelet

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu