A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Szlovákiában a 3,5 tonna feletti járművekre OBU-val kell fizetni az útdíjat. Kevesen tudják, hogy ha ezt 6 hónapig nem használjuk, akkor megszűnik a szerződés. Két héten belül vissza kell adni a kütyüt, különben ugrik az 50 eurós letétünk. Covid ide vagy oda, ezt csak személyesen, Szlovákiában lehet leadni…

Szlovákia kijelölt útjain a 3,5 tonna össztömeg feletti gépjárműveknek útdíjat kell fizetni. A fizetős utakra csak úgy hajthatunk fel, ha beregisztráltunk az elektronikus útdíjrendszerbe és beszereltük a fedélzeti egységet.

A regisztráció alkalmával rögtön két szerződést kötünk:

– a kijelölt útszakaszok használatáról szóló szerződést, valamint a

– fedélzeti egység rendelkezésre bocsátásáról szóló szerződést.

A regisztrációs nyomtatványokat a bit.ly/SzlovákÚtdíjNyomtatványok linken érjük el. Ezeket kitöltés után a határátkelőkön, benzinkutakon található kapcsolattartó pontokon adhatjuk le (bit.ly/SzlovákÜgyfélszolgálatok).

OBU bérlése

Az OBU az útdíjrendszer üzemeltetőjének, a Sky Toll-nak a tulajdona. Ezt egy haszonkölcsön szerződéssel adják oda, darabonként 50 euró biztosítékért. Tehát az OBU-t bérbe vesszük, nem pedig megvásároljuk. A szerződés szerint a fedélzeti egységet akkor kell visszaszolgáltatnunk, ha a szerződést felmondjuk, vagy ha a szlovák fizetős utakat 6 hónapig nem használjuk. Ez utóbbi esetben tulajdonképpen magától megszűnik a szerződésünk. Az OBU-t a szerződés megszűnését követő 14 napon belül kell visszavinni egy kapcsolattartási pontra. Hogy hol tudjuk leadni, az attól függ, hogy a feltöltést, vagy az utólagos fizetést választottuk-e.

Aki az útdíjat előre fizeti, az a fedélzeti egységet jó sok helyen leadhatja:

– Sky Toll kapcsolattartó pontokon (8 db)

– értékesítési pontokon (több mint 100 benzinkút)

– határátkelői értékesítési pontokon (Komárom, Rajka, Királyhelmec, Tornyosnémeti, Ipolyság, Sátorosbánya).

Ha szerződéskötéskor az utólagos fizetést választottuk, akkor az OBU-t csak a  vállalkozás meghatalmazottja adhatja le kizárólag a Sky Toll kapcsolattartó pontok egyikén.

Csak személyesen lehet leadni

Az OBU-t csak személyesen adhatjuk le, sajnos még a Covid-helyzetben is. Ez valahol érthető is, hiszen ilyenkor egyfajta elszámolás is történik. Aki időben visszaszolgáltatja a hiba nélküli kütyüjét, annak visszajár az előzetesen befizetett letét, vagyis fedélzeti egységenként 50 euró.

Ha az egység hibás, vagy hiányzik valami tartozéka, akkor a javítás, pótlás költségét levonják a letétből. Hogy mennyi jár vissza a letétből, azt a helyszínen lévő szakember állapítja meg.

Nemcsak az 50 euró ugrik.

Ha a megadott határidőig nem szolgáltatjuk vissza az OBU-t, akkor úgy veszik, mintha elvesztettük volna. Ekkor az egység teljes értékét meg kell térítenünk. Az OBU hivatalos ára 307,20 euró. Ebből levonják az 50 euró kauciót, a maradék 257,20 eurót ki kell fizetni.

Ha megyünk még Szlovákiába, akkor ezt nem nagyon lehet megúszni. Egy új szlovák útnál a régi OBU-t nem fogjuk tudni használni, az újat pedig csak úgy tudjuk kiváltani, ha kifizetjük a tartozásunkat.

A hivatalos szervek ezért is ajánlják, hogy aki huzamosabb ideig nem tervez Szlovákiába szállítani, az az értékesítési pontokkal rendelkező határátkelőhelyek egyikén adja le az OBU-ját.

Forrás: emyto.sk, 474/2013-es rendelet

Őri András