Szlovákia

Frissítve: 2021. december 20.

Koronavírus információk

Szigorított intézkedések Szlovákiában 2021. 11.30-tól. Az utóbbi időben különösen gyorsan terjed a koronavírus Szlovákiában, ezért a szlovák kormány november 25-én 90 napra rendkívüli állapotot rendelt el. A rendelet kijárási tilalmat is tartalmaz, amely szerint az emberek csak szükséges esetben hagyhatják el a lakásukat hajnal öt óra és másnap éjjel egy óra között.

A kijárási tilalmat a szlovák kormány meghosszabbította, az előreláthatólag január 9-ig tart. A rendkívüli állapot intézkedései egyelőre nem érintik a határátlépés szabályait. A szlovák határőrök továbbra is csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek a határátkelőkön.

Beutazás

Szlovákia területére teszt- és karanténkötelezettség nélkül kizárólag a teljesen beoltott személyek léphetnek be. Legkésőbb a határon nyilvántartásba kell vetetni magunkat a következő weboldalon: https://bit.ly/skregisztracio . A kitöltött űrlapot nyomtassuk ki, mert ellenőrzéskor fel kell mutatni. A honlapon magyar nyelven is megjelenő nyomtatványt igazoláskor nem fogadják el, csak a szlovákot vagy az angolt. Igazoltatáskor kell az uniós Covid igazolvány is.

A nyilvántartásba vételi igazolás 6 hónapig érvényes azoknak, akik a teljes beoltottságot az alábbi módon igazolják:

  • legalább 14 napja, de nem több, mint 12 hónapja megkapta a COVID-19 elleni kétdózisú oltás második dózisát
  • legalább 21 napja, de nem több, mint 12 hónapja megkapta a COVID-19 elleni egydózisú oltás egy dózisát
  • legalább 14 napja, de nem több, mint 12 hónapja megkapta a COVID-19 elleni oltás első dózisát, feltéve, hogy előzőleg – nem több mint 180 napja – átesett COVID-19 betegségen

Változtak a nyitvatartási szabályok

2021.12.10-én péntektől változtak egyes üzletek nyitvatartási előírásai: nyitva lesznek például az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárak, a drogériák, a trafikok, a takarmányboltok, a benzinkutak, illetve a gépjárművekhez pótalkatrészeket árusító boltok. Ugyanez vonatkozik a csomagküldő szolgálattól vásárolt termékek kiadóhelyeire, a postákra, bankokra, a hálózatüzemeltetők értékesítési pontjaira, továbbá a kulcsmásolókra, suszterműhelyekre, ruhajavítókra, a különféle szervizekre, temetkezési vállalatokra, a háztartási cikkeket kínáló boltokra, a kertészetekre és a fedetlen vagy részben fedett piacokra is.

 

Tranzit

A szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete nem foglalkozik külön az autóbusszal végzett tranzit utazással. A tranzit akkor szabályos, ha az átutazók 8 órán belül, az utazás megszakítása nélkül elhagyják az országot. A tranzit tényét az autóbusz utasai menetjegyükkel igazolhatják.

Mentesség a beutazási feltételek alól

A beutazási előírások alól mentességet élveznek a teherjárművek és autóbuszok vezetői és személyzete. Az ő esetükben nem szükséges negatív teszt bemutatása sem. A tehergépkocsik és a buszok személyzetére nem vonatkozik a Szlovákiába belépőkre egyébként kötelező előzetes elektronikus nyilvántartásba vételi előírás és az esetleges karanténkötelezettség sem. Az oltással nem rendelkező külföldi személyeknek, illetőleg azoknak, akik az alábbi országokból érkeztek, kötelező karanténba vonulniuk: Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia, Lesotho, Eswatini (az egykori Szváziföld), Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong vagy a Seychelle-szigetek   Maszkot viselni mindenkinek kötelező Szlovákiában, még szabadtéren is, amennyiben az emberek között a két méter távolság nem tartható.

 

Határ

A határátkelők nyitvatartását a Belügyminisztérium weboldalán ellenőrizheti.

Tranzit útvonalak Szlovákiában

Szlovákia Belügyminisztériuma a fuvarozóknak ajánlott tranzit útvonalakról egy térképes útmutatót készített.  (A térkép letölthető erről a linkről.)

A térképen jelölik a teherforgalom számára nyitvatartó határátkelőket is. 

Forrás: minv.sk Konzuli Szolgálat, ČESMAD Slovakia

Részletes információk országonként: Nemzetközi körkép

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: