A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A szlovénok augusztus 15-ig függesztették fel azt a rendelkezést, ami szerint a sofőröket is csak az oltással vagy teszttel engedik be az országba. Augusztus 15-től már nem lesz mentesség. A Románia sem akar kivételt tenni a gépkocsivezetőkkel. Zöld országból – így Magyarországból – érkezve nincs semmi kötelezettség. De ha sárga vagy piros országban jártunk, akkor már figyelni kell a szabályokra.

Szlovénia

Szlovén kormány július 13-án kiadott rendelete szerint július 15-től szigorítják az országba történő beutazás feltételeit. Az ok, hogy nem szeretnék, ha a Covid delta variánsát behurcolnák az országba. A rendelet szerint az utazhat be, aki

 • 72 óránál nem régebbi PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén teszttel rendelkezik, vagy
 • EU-s vagy azzal egyenértékű oltási igazolással rendelkezik (angol nyelvű, lehet digitális is), vagy
 • oltási igazolással rendelkezik, és a 2. oltás után legalább ennyi nap eltelt:
  • Pfizer – 7 
  • Moderna, Janssen, Szputnyik, Sinovac, Sinopharm – 14
  • Astra Zeneca, Covishield – 21 
  • igazolása van arról, hogy 6 hónapon belül átesett a betegségen .

Az igazolásokkal kapcsolatos követelmények itt olvashatóak: bit.ly/SzlovénIgazolásFajták

Akinek ezek közül egyik sincs, annak 10 napra karanténba kell vonulnia. Ehhez szlovén lakcím kéne, akinek nincs ilyen, azt be sem engedik az országba.

Mivel a jogszabály szövege nem intézkedett külön a nemzetközi szállításban résztvevőkről, így azok értelemszerűen rájuk, vagyis ránk is vonatkoztak. (Valószínűleg a nagy meleg Szlovéniában a döntéshozókat sem kímélte.)

Nem véletlen tehát, hogy 14-én megteltek kamionokkal a szlovén határátkelők. Aki csak tehette, az igyekezett kihasználni az utolsó napot, amikor még igazolás felmutatása nélkül át lehetett kelni a határon.

Közben szerencsére a fuvaros érdekvédelmi szervezetek és persze a józan ész is „dolgozott”. A nap végére már ki is adta a szlovén kormány a rendelet módosítását.

Eszerint augusztus 15-ig nem kell igazolást bemutatni:

 • a nemzetközi fuvarozásban részt vevőknek (kocsival vagy kocsi nélkül)
 • aki Szlovéniába vagy Szlovénián keresztül kereskedelmi jelleggel szállít árut vagy utasokat, és 8 órán belül elhagyja az országot.
 • aki csak átutazik az országon, és max. 12 órán belül elhagyja azt.

A hatóságok külön felhívják a figyelmet, hogy a mentességhez igazolni kell a jogosultságot (pl. ANNEX3 bizonyítvánnyal, bit.ly/ANNEX3 – a mellékletben) 

A szlovén hatóságok kijelentették, hogy a mentességek kiterjesztését tényleg csak ideiglenesnek tekintik. Céljuk, hogy „a nemzetközi fuvarozásban dolgozók és az átutazók felkészülhessenek a Szlovéniába történő belépés feltételeinek új egységes szabályozására”.

Szlovén tesztelési lehetőség: Zdravstveni dom Ljubljana (Ljubljanai Közösségi Egészségügyi Központ) Metelkova ulica 9, SI-1000 Ljubljana. Bejelentkezés:  (+381) 31-619-359 telefonszámon, majd át kell utalni  100 eurót, a számlaszám: 01261-6030921845 (Hivatkozás: SI 00 0030, HÉA-azonosító: SI80683568)

Románia 

Románia is szigorított: a hivatásos gépjárművezetők sem mentesülhetnek az Covid-előírások alól. Július 13-val eltörölték a korábbi szabályozásban még kivételként szereplő 

 • a 2,4 tonna feletti teherautók és 
 • 9 férőhelyet meghaladó személyszállító járművek vezetőinek a mentességét.

Magyarország a zöld zónába tartozik, ahonnan érkezve jelenleg se karantén, se teszt kötelezettség nincs. (A heti besorolás itt érhető el: bit.ly/RománBesorolás ). Ha azonban egy magyar fuvarozó sárga vagy piros zónából érkezne, akkor a teszt- és a karantén kötelezettségét a következőkkel válthatja ki: 

 • oltási igazolvány (EU-s, a magyar nem jó), vagy
 • egészségügyi intézmény igazolása az oltás tényéről, vagy a betegség 6 hónapon belüli lefolyásáról – angol vagy román nyelven.

Ez nem vonatkozik a tranzitra, ha 12 órán belül elhagyjuk az országot

(Jelenleg sárga ország például Spanyolország, Portugália, Oroszország, piros: Egyesült Királyság stb.) Arról hogy Romániában hol és mennyiért lehet tesztet csinálni, itt lehet olvasni: bit.ly/RománTesztelés 

Torlódások várhatók

A mostanában tapasztalt torlódások másik oka, hogy július első hetétől egyre több vendégmunkás indul haza. Ők ilyenkor Nyugat-Európából a Balkán irányába indulnak szabadságuk eltöltésére. A nagyobb ellenőrzéseket igénylő schengeni határt általában Röszkénél vagy Csanádpalotánál érik el.  Ez a fokozott nyomás jelentősen leterheli a határőrizeti szerveket is, így a teherautók ellenőrzése is meghosszabbodik. Nem volt ritkaság Csanádpalotánál a 2-3 órás várakozás, de a police.hu adatai szerint még 15-én is mintegy egyórás várakozásra számíthattak a kamionok a kilépésnél. Szerbia felé, Röszkénél is hasonló volt a helyzet.

(Forrás: gov. si, eur-lex.europa.eu, police.hu; maszol.ro, www.cnscbt.ro, romania-insider.com)

Őri András