A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Szlovéniában új korlátozásokat vezettek be a tranzitforgalomban

Szlovéniában június 1-jétől új  szabályok vonatkoznak a 7,5 tonna feletti járművek tranzitforgalmára. A rendelet megtiltja a tranzitforgalmat azokon a határátkelőkön, melyek csak főutakon, regionális utakon közelíthetők meg. A kamionokat az A1-es, A4-es és A5-ös autópályákra terelik. Kivételt képez a fel- vagy lerakóra és a határ menti horvát megyékbe tartó forgalom.

Az új törvénymódosítás az olasz-szlovén-horvát átmenő forgalmat szabályozza úgy, hogy a 7,5 t feletti tehergépjárműveket a fő- és regionális utakról a párhuzamos autópályákra tereli. Ezen utakon táblákkal jelzik a 7,5 t-nál nagyobb  járművekre vonatkozó tilalmat.

Utak

A korlátozás azokat érinti, akik 7,5 tonna feletti tehergépjárművel Olaszországból Horvátországba tartanak vagy visszafelé. Nekik tilos használni:

  • a G1-6 út Postojna-Jelšane útszakaszát,  
  • és a G1-7-es Kozina-Starod szakaszát

Ezekkel a járművekkkel az A1-es és A2-es autópályakat kell használni.

A korlátozás nem vonatkozik a célforgalomra, azaz a lerakóra, felrakóra vagy a szlovén telephelyre tartókra. Kivételt képeznek még  Horvátország következő megyéi is mint induló és célállomások:Istrska, Primorsko-Goranska és Ličko-Senjska – Isztria, Kvarner, Lika és Gorski Kotar.

Határátkelők

A Szlovénián keresztülhaladó 7,5 tonnát meghaladó gépjárművek eddig a Središče ob Dravi és Zavrč határátkelőket használták letérve az A4-es autópályáról. Így a főutakon és regionális utakon keresztül mentek át Horvátországba. Ez a művelet június 1-jétől tilos. Szintén tilos az A1-es autópályáról letérve a Dobovec és Bistrica ob Sotli határátkelőkön áthaladni. Ez a határátkelő csak akkor használható ha a nehéz tehergépjárműnek  Varaždin vagy Medžimurje horvát megyékben van a kiinduló- vagy célpontjuk. A szlovéniai kiindulópontú vagy célpontú fuvarok esetében a közlekedés nem korlátozott.

A határátkelőkről szóló új szabályzat értelmében a Gibina, Razkrižje, Ormož és Zgornji Leskovec határátkelőhelyeken is csak a 3,5 tonnás vagy annál kisebb járművek haladhatnak át. A 7,5 tonnát meghaladó kamionok forgalma innen is a párhuzamos autópályákra (A1, A4 és A5) terelődik át.

A hivatalos angol nyelvű szlovén tájékoztató elérhető itt

Magyar nyelvű, térképes  tájékoztató a korlátozásról

Forrás: MKFE

Dobó Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu