A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Sztrájkra készülődnek a szlovák fuvarozók

Sztrájkkészültségben van a Szlovákiai Fuvarozók Uniója. Milan Laurinec, az UNAS képviselője szerint ezt a lépésüket az útdíjszabással kapcsolatban januárban bevezetett változtatások és a fuvarozó vállalatok számára teremtett további kedvezőtlen feltételek indokolták – írja a hirek.sk szlovákiai magyar hírportál.

A lap szerint a sztrájk oka az adóterhek növekedése, ami érinti a vállalkozások részéről fizetendő nyereségadót, a gépjárműadót és az útdíjakat is.

A nyereségadót érintő változások a kisebb nyereséggel működő, vagy veszteséges cégeket érintik érzékenyen: ettől az évtől kezdve ugyanis egy kötelezően fizetendő minimális adót kell fizetniük a nyereséget nem termelő cégeknek is. Ilyen megoldás eddig Szlovákiában nem volt (ilyen nálunk is van, Magyarországon minimum 2 százaléknyi nyereséget ki kell mutatni, s ez alapján kell azt elvárt adót fizetni).

Az autóadóban a tarifákat országszerte egységesítik, s ez is lényeges változást jelent a vállalkozóknak. A különböző típusú gépjárművek éves adókulcsa is egységesül, ennek a nagyságát később egy kormányrendelet határozza majd meg. Az új jogszabály továbbra is csak a vállalkozási célokra használt járműveket adóztatja. Az is lehet, hogy a buszok mentesülnek majd az adó alól, erről még nincs konkrét döntés.

További problémát jelent az útdíjak változása. 2014 év elejétől csaknem ezer kilométerrel bővült a díjköteles úthálózat. A fuvarozók azt szeretnék elérni, hogy a II. és III. szintű főutakon töröljék el a díjfizetést. Ennek elérésére kevés esélyük van. A szlovák kormány a tárgyalástól nem zárkózott el, de sok engedmény ezen a téren nem várható.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu