Szükségállapot Csehországban

A cseh képviselőház november 20-áig meghosszabbította az október 5-én kihirdetett szükségállapotot. Határellenőrzést nem vezettek be. Az országba külföldiek csak munka- vagy egészségügyi okok miatt léphetnek be, turistaként nem.  A pontos szabályokról a Cseh Belügyminisztérium weboldalán tájékozódhatunk.

A szükségállapot alatt éjszakai kijárási tilalom van érvényben Csehország egész területén. Este kilenc órától reggel ötig a lakosság csak meghatározott esetekben hagyhatja el lakhelyét, mint például munkahelyre utazás vagy egészségügyi probléma.

A közúti árufuvarozás kivétel a tilalom alól, de a járművezetőknek igazolni kell útjukat egy munkáltatói igazolással. Ehhez  angol vagy cseh nyelven az uniós mintát érdemes használni.

Szigorodnak a kereskedelmet és a vendéglátást érintő korlátozások is. Vasárnap minden kiskereskedelmi egységnek zárva kell tartania, míg hétközben legkésőbb este nyolckor  kell bezárni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak.

Kötelező a maszk használata: közterületeken, egészségügyi létesítményekben, a tömegközlekedésben, kereskedelmi egységekben. 2020.10.22-tól a maszk viselése kötelező olyan járművekben is, amelyeken nem azonos háztartásba tartozók utaznak. Tehát négykezes járat esetén a kabinban is maszkot kell viselni a sofőröknek.

 

Forrás: mvcr.cz, Konzuli Szolgálat, reopen.europa.eu

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: