A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Érvényes műszaki vizsga nélkül egyetlen percet sem tölthet a jármű a forgalomban. Ugyancsak nem közlekedhet úgy egy teherautó, ha nincs illesztve a menetírója. Mit tehetünk, ha éppen egyik feltétel sem adott, de szeretnénk az előírásokat teljesíteni?

Olvasónk teherautójának lejárt a műszakija, így vizsgáztatnia kell a járművet. A tachográfot pedig illeszteni kellene, lejárt a két éves időtartam. A digitális menetírót csak a szakműhelyben javítják és illesztik. Az pedig 50 kilométerre van, amit a műszaki nélküli autóval nem tehetnek meg. Mi a teendő?

A két feladat közül elsőként a menetírót kell használható állapotba hozni. A műszaki vizsgán ugyanis annak állapotát is ellenőrzik, s ha nem használható, akkor az autó megbukik a vizsgán. A tachográfműhelybe kell tehát eljuttatni a műszaki nélküli teherautót.

Ilyen esetekben egyszeri, 3 napra szóló útvonalengedélyt kérhetünk a járműre. Ilyen engedély a forgalomból kivont, vagy forgalomba helyezett, de érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező járművekre kérhető. Az engedélyt kizárólag javítással, vizsgával összefüggő okokból adják meg, előre meghatározott útvonalakra. Csak javításra, eredetiségvizsgálatra, műszaki vizsgára lehet ilyen engedéllyel közlekedni a jármű telephelye és a javítás, vagy vizsga helyszíne között.

Az engedély 3 napra szól, kezdeti dátumát mi határozzuk meg a kérelemben. A 3 nap 3 egymást követő napot jelent, beleértve a hétvégét is. Az ügyintézés nem túl gyors, határideje 21 nap. Az esetleges csúszást is beleszámolva nem árt, ha akár 30 nappal a szükséges indítás előtt elindítjuk az engedélykérést.

Az ügyintézést az illetékes kormányhivatalnál, pontosabban az ügyben eljáró  kormányhivatalhoz tartozó okmányirodában kell kezdeményezni. Az ügyintézéshez kellenek az alábbi iratok:

– forgalmi engedély, vagy bevont forgalmi esetén a bevonásról szóló határozat

– az érvényes kgfb igazolása (érvényes biztosítás nélkül nem adják meg az útvonalengedélyt)

– igazolás a műszaki vizsgára vagy eredetiségvizsgálatra történt időpontfoglalásról (ha még nincs időpont, akkor erről a kérvény beadásakor nyilatkozni kell)

– az igénylő személyi iratai: személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány

– céges jármű esetén meghatalmazás a cég képviselőjétől

– igazolás arról, hogy befizettük az engedélyezés díját (3.500 forintba kerül).

Nagy Csaba