A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni azokról a kötelezettségekről, amiket csak ritkábban szoktak rajtunk számonkérni. Ilyen a fuvarozásra használt járművek kötelező felirata is. Egyre több olyan teherautóval találkozunk az utakon, melyekről minden felirat hiányzik, így azt gondoljuk, nem árt felhívni a figyelmet erre a kötelezettségre.

Azokon a járműveken kell feliratot elhelyezni, amelyekkel valamilyen közúti közlekedési szolgáltatást végeznek – azaz a fuvarozásra és a saját számlás szállításra használt autókon is kötelező a felirat. A felirat célja, hogy a járművet működtető vállalkozás azonosítható legyen.

Ezt a kötelezettséget a fuvarozási szolgáltatásokról szóló 2011/261-es kormányrendelet írja elő. Ennek 18. paragrafusa foglalkozik a kérdéssel. A feliratot a jármű jobb első ajtaján, teherautó esetén az oldalfalán kell elhelyezni jól látható méretben. A feliratnak a következőket kell tartalmaznia:

– az üzembentartó nevét és telephelyét, vagy

– a közlekedési hatóság által e célra rendszeresített jelet és azonosítási számot.

Az utóbbi megoldást például a tömegközlekedési cégek szokták alkalmazni úgy, hogy a felirat az üzemeltető társaság nevét és egy azonosítószámot tartalmaz csak. Teherfuvarozók számára tehát a jól alkalmazható megoldás a név és a cím feltüntetése egy matricán, vagy festett feliraton.

A fentieken túl más adatot nem kell feltüntetni, így nem kell szerepelnie például a fuvarozói engedély számának sem. Ám semmi sem tiltja, hogy például reklámcélból ne írjunk ki más adatokat is. Így szerepel sok járművön a cég telefonszáma, e-mail címe, web­oldala is. Ezeket azonban nem kötelező kiírni, s a felirat formáját, elrendezését sem szabja meg semmilyen kötelező előírás.

Nagy Csaba