A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Tehergépjármű-vásárlás: nyílt végű lízingnél is visszajár az áfa

Egyre többen vásárolunk nyílt végű lízingre teherautót. Ennek az az előnye, hogy a futamidő végén eldönthetjük, hogy megvásároljuk-e a járművet. De vajon visszaigényelhető-e az áfa akkor, ha nem is biztos, hogy végül megvesszük az autót? 

Mi a lízing?

A lízing egy olyan finanszírozási mód, amikor a  lízingbeadó megveszi a tehergépjárművet, majd átadja használatra a vállalkozásnak. A lízing lehet nyílt és zártvégű.

Nyíltvégű lízing esetén az utolsó lízingdíj megfizetése után nyilatkozunk, hogy megvásároljuk-e a járművet. A teherautót megvásárolhatja vállalkozásunk, de kijelölhetünk magunk helyett mást is. A nyílt végű lízing tehát egy vételi opció.

Zártvégű lízingnél az utolsó havi lízingdíj megfizetését követően a mi tulajdonunkba kerül a jármű. 

A zárt végű lízing voltaképpen egy adásvétel, csak éppen addig is használhatjuk az autót, amíg nem fizettük ki. Itt ugyanúgy kell eljárnunk, mint egy sima tárgyi eszköz beszerzésnél. Mivel az autót üzleti célra használjuk, ezért az áfáját visszaigényelhetjük. A zárt végű lízingszerződés megkötése után kapunk egy számlát a teljes vételárról. Ez alapján egyösszegben visszaigényelhetjük az áfát. 

A nyílt végű lízing egy picit más. Itt ugye arról van szó, hogy használjuk az autót, és a végén vagy megvesszük, vagy nem.  – A kedvező feltételek miatt egyre többen kötünk nyílt végű lízingszerződést – mondja Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna adószakértő. Itt már máshogy néz ki az áfafizetés és a visszaigénylés, de itt is le lehet vonni az áfát. – Ha fuvarozóként így vásároljuk meg a tehergépjárművet, a lízingdíjak áfáját levonhatjuk. Az áfatörvény ugyanis nem tiltja ezt. Sőt, az így “megvásárolt” járművekre értékcsökkenést is elszámolhatunk – mondja az adószakértő.

Áfalevonás nyílt végű lízingnél

A nyílt végű lízingszerződés megkötésekor az autó értékéről egy számviteli bizonylatot kapunk. Ez lehet maga a lízingszerződés vagy a lízingcég által kiállított irat, bizonylat stb. Könyvelőnk az autó értékét a “beruházások számlára” fogja tenni. Az autó értéke tulajdonképpen a lízincéggel szemben fennálló tartozásunk lesz, amit a lízingdíjakkal majd havonta csökkentünk. A könyvelőnk ugyanerre a “beruházások számlára” fogja tenni a beszerzéssel kapcsolatos egyéb költségeinket is, mint például az eljárási illetéket, az üzembe helyezési költséget stb.

Az első lízingdíj a lízingcéggel szembeni tartozásunkat fogja csökkenteni. Ennek az áfatartalma teherautóknál levonható, hiszen a járművet fuvarozásra használjuk. 

Arra azért figyeljünk, hogy ha magáncélra is használnánk az autót, akkor arányosítani kell a levonható áfát az üzleti és a magáncélú utak aránya alapján. Például ha kisteherautóval elugrunk hétvégi nagybevásárlást tartani, akkor az áfát már csak az üzleti cél arányában vonhatjuk le. Ezért van szükség az útnyilvántartásra, amivel az üzleti célú használatot igazoljuk. Ezt akkor is igazolni kell, ha egyetlen kilométert sem gurultunk magáncélból – fogalmazott Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.

A havonta érkező, lízingdíjakról szóló számla már összetettebb, mint az első lízingdíj. Tartalmaz: 

– tőkerészt, a rá eső áfával

– kamatrészt, amit nem terhel áfa. 

– Ha a lízingszerződés devizaalapú, akkor tartalmazhat árfolyam-különbözetet is.

A tőkerész áfáját levonhatjuk. (A kamatot a pénzügyi ráfordítások közé fogja tenni könyvelőnk, az árfolyam-különbözet pedig pénzügyi bevételekhez vagy pénzügyi ráfordításokhoz.)

– Így kell eljárni hónapról hónapra, míg a futamidő végére a beruházási számlákon már csak a maradványérték lesz. Ha élünk vételi jogunkkal, akkor ezen az összegen fogjuk megvásárolni a járművet. Ha nem szeretnénk megvásárolni, akkor könyvelőnk ezt a kötelezettséget meg fogja szüntetni a nyilatkozatunk alapján – mondja Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna.

A lényeg tehát, hogy míg zárt végű lízingnél egy összegben történik az áfa fizetése és levonása, a nyílt végű lízingnél a havi lízingdíjakban fizetjük ki az áfát, és ezeket tudjuk majd levonásba tenni.

Lőrincz Tamás

 

 

 

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu