A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Szlovéniában zord, téli körülmények között szabályozzák a nehéz teherautók közlekedését.

Téli körülmények között csak az autóutakon és az autópályákon közlekedhetnek a pótkocsis járműszerelvények és a veszélyes árut szállító járművek, alacsonyabb rendű közutakon nem.

Télies körülménynek számít:

  • ha a meteorológiai előrejelzés szerint 3 órán belül több mint 20 cm-es hóesés várható
  • 80 km / órásnál erősebb szél (bora) várható
  • jelentősen lecsökken a látótávolság

Ezen felül korlátozhatják a nehéz tehergépjárművek közlekedését közlekedési balesetek miatt, a rendőrség vagy a közútkezelő utasítására.

Télies időjárás esetén az alsóbbrendű utakon közlekedő nehéz tehergépjárműveknek meg kell állni a táblákkal jelzett parkolóhelyeken. Szintén táblák jelzik azokat az útszakaszokat pl.: lejtős utakat, hágókat, ahova havas, szeles időben  nehéz tehergépjárművel nem lehet behajtani.

Zord időben a gyorsforgalmi utak és autópályák kezelője is korlátozhatja a járművek közlekedését. A megállásra a főutak mellett elhelyezett kijelzők hívják fel a sofőrök figyelmét. Ekkor a sofőrnek a legközelebbi kijelölt parkolóhelyre kell hajtania és ott meg kell állnia.

A szlovén közútkezelő közleménye szerint a sofőrök sokszor figyelmen kívül hagyják a fenti korlátozásokat, ezért a rendőrség segít  a betartatásukban. A korlátozások megszegőire bírságot is kiszabhatnak, melynek összege akár 300 euró is lehet.

A szlovén korlátozásokról, időjárási körülményekről a Prometno-informacijski center oldalán tájékozódhat.

Forrás: Promet.si

A Szlovéniában érvényes téli gumi szabályokról bővebben olvashat a Fuvarlevél 2020. december havi számában.