A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Nagy európai téli gumi áttekintő 2022/2023

Kedves Olvasók!

Az alábbi térképen összegyűjtöttük az Európában érvényben lévő téli gumira vonatkozó szabályokat. 

Mitől téli a téli gumi?

Az Európai Unió egyértelműen meghatározza a téli gumi fogalmát. Eszerint „a téli gumi olyan gumi, melynek a profilját, vagy felületének anyagát elsősorban téli körülmények közti autózáshoz fejlesztették ki, és amellyel havas utakon jobb menettulajdonságok érhetőek el.”

A gyártók 3 féle téli gumiabroncsot forgalmaznak, ezek jelölését az abroncs oldalán találjuk:

  1. M+S jelölés: (Mud & Snow, azaz sár és hó) ezek a gumik nedves, sáros utakra készültek, de megállják a helyüket téli útviszonyok közepette is. Valódi téli guminak akkor számít, ha a három csúcsú hegyben látható hópehely lenyomat is rajta van. De a legtöbb országban elfogadják a hópehely nélküli M+S jelölésű gumikat is téli guminak. Nem árt tudni, hogy ezeket a gumikat csak a gyártóik tesztelték, független szervezetek nem. 
  2. 3PMSF:  jelölése egy három csúcsú hegyben található hópehely (Alpesi szimbólum), innen is kapta a nevét: three-peak mountain snowflake (háromcsúcsú hegy hópehely). Jelentése: téli gumi. Ezt a jelölést csak azoknál a gumiknál szabad alkalmazni, amelyek  megfelelnek az ENSZ szabályzat szerinti szigorú tapadási értékeknek, és ezt a megfelelést független vizsgálatok is igazolják.
  3. 4S vagy AW: négyévszakos gumi.

Az előbbieken  kívül néhány országban a terepgumit is használhatjuk télies körülmények között. A terepgumi jelölése POR (Professional Off-Road).

Fontos! Ahol azt írtuk, hogy a téli gumira “nincs általános szabályozás”, az időjárási viszonyok miatt ott is elrendelhetik akár országosan, akár regionálisan a téli gumi vagy más téli felszerelés használatát.

Szívesebben tájékozódna szövegesen az egyes országok téli gumi előírásairól?

Látogasson el a  Nemzetközi körkép oldalunkra és a jobb oldali menüben válassza ki azt az országot, melynek előírásaira kíváncsi.

 

Őri András, Sebestyén Szabolcs, Arany Edit

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu