A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Amikor elindult a Magyar Nemzeti Bank 2,5 százalékos kamatozású vállalkozói hitele, a sajtóban legtöbben ingyenhitelként emlegették a lehetőséget. A mostani hitelakció ennél is kedvezőbb: megjelent az első, vállalkozóknak szóló, valóban kamatmentes hitel.

A Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelt uniós pénzből fedezik, ez a magyarázata a nulla százalékos kamatnak. A hitelt az MFB is az első uniós hiteltermékként vezeti be a piacra. A nulla százalékos hitel főleg azoknak lesz kedvező lehetőség, akik eddig minden más lehetőségből kiszorultak. Összesen 44 milliárd forintot tudnak erre a célra fordítani.

Az MFB tájékoztatása szerint a felvehető hitel összege legalább 1 millió, legfeljebb 600 millió forint lehet. A hitel célja valamilyen fejlesztés kell hogy legyen. Felvehető kapacitásbővítésre, beruházásra, egy része pedig készletfinanszírozásra is (erre a célra a teljes felvett hitel egyharmada fordítható). Igény esetén 12 hónap rendelkezésre tartás is kérhető, illetve 12 hónap türelmi idő a tőketörlesztéseknél.

A hitel futamideje 5-15 év között lehet. Ingatlant érintő beruházás, felújítás esetén a futamidő a leghosszabb, 15 év. Eszközbeszerzés esetén a futamidő addig tart, amíg a társasági adóról szóló szabályok szerint az eszköz nullára amortizálódik. Használt eszköz esetén maximum 5 évre adható a kölcsön. ezeket az időket a szerződés megkötésétől kell számolni, tehát a türelmi idő, vagy rendelkezésre tartási idő is beleszámít ezekbe a határidőkbe.

Az MFB a hitelt egy korábbi felmérésére is alapozza. Eszerint a vállalkozások 39 százaléka tervez beruházást a közeljövőben. Mivel ehhez nagyon jó eszköz a mostani hitel, ezért a fejlesztési bank az igénylésben elég nagy rohamra számít.

A hitelt mikro-, kis- és középvállalkozások vehetik fel (cégek és egyéni vállalkozók is). A hitelhez önrészt is kell biztosítani. Az elvárt önrész legkisebb mértéke a megcélzott teljes beruházás összegének a 10 százaléka, használt autó beszerzése esetén a 20 százaléka.

Kamatot, kezelési költséget a futamidő egésze alatt nem számítanak fel. Teljesen díjmentes a hitel felvétele is – tehát nem kell folyósítási díjat, vagy hitelbírálati díjat sem fizetni. Ha erre szükség van, akkor egyedül az értékbecslés díja az, ami a hitel felvevőjét terhelheti.

Ha a szerződést később módosítani szükséges, akkor ennek már van külön díja. A még fennálló hitelösszeg 1,5 százaléka, minimum 50 ezer forint fizetendő módosításkor.

A hitelhez hozzájutni is egyszerűbb lesz, mint a többi banki termékhez. A legfontosabb, hogy 150 millió forint alatt csak egy egyszerűsített hitelbírálat lesz. Ez azt jelenti, hogy nincs egyedi hitelbírálat. Ha a pályázó vállalkozás megfelel a feltételeknek, akkor automatikusan megkapja az igényelt összeget.

A felvett hitelt főleg beruházási célokra lehet költeni. Vásárolható használt eszköz is, ennek az a feltétele, hogy a megvásárolni kívánt eszközt, gépet az előző tulajdonos az elmúlt 7 évben nem uniós vagy hazai támogatásból vette meg vagy készítette.

Fontos kizárás, hogy a támogatott hitelt nem vehetik fel fuvarozók teherautó vásárlására. Tehát fuvarozó vállalkozások is hozzájuthatnak a hitelhez, ha azt más célra akarják igénybe venni. Más területen dolgozó cégek pedig nyugodtan vásárolhatnak teherautót is a felvett kölcsön összegéből.

Ez a kizárás nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, melyek végeznek ugyan fuvarozási tevékenységet, de nem ez a fő munkájuk, hanem csak valami másnak a szükséges része a fuvarozás is. Ilyen a postai szállítás, vagy a futárszolgálat. Egy futárcég fő tevékenysége nem a fuvarozás, hanem a csomagok és más küldemények szállítása. tehát vásárolhat teherautót is ebből a hitelből.

A gépjármű vásárlását TEÁOR kódok alapján zárják ki az egyes vállalkozásoknál. A tiltott tevékenység a 49.41-es közúti áruszállítás (TEÁOR ‘03 szerint ugyanez a 60.24-es közúti teherszállítás). Személyszállító vállalkozásokra nem vonatkozik a kizárás. Más jellegű vállalkozás tehát vásárolhat teherautót. Személyautó vásárlása egyáltalán nem megengedett a hitelből.

Autó vásárlása esetén még külön feltétel, hogy a támogatott hitel csak a hivatalos EUROTAX érték 80 százaléka lehet. az autóra CASCO biztosítást kell kötni, s a vállalkozás vezetőjének külön nyilatkoznia kell arról, hogy a vásárlás a vállalkozás működtetéséhez elengedhetetlenül szükséges. Autóvásárlás esetén tehát nem 10, hanem 20 százalékos önrészt kell felmutatni.

A hitel igénybe vehető turisztikai fejlesztésekre is. Szálláshelyek, fürdők, éttermek korszerűsítése, kialakítása is elképzelhető ennek a hitelnek a felhasználásával. Az elfogadható turisztikai célú fejlesztlseket a tájékoztatóban külön kiemelik:

  • szálláshelyek fejlesztése
  • vendéglátóhelyek infrastruktúrájának kialakítása és fejlesztése
  • nagy vonzerejű fürdők fejlesztése
  • tematikus parkok kialakítása és fejlesztése
  • a magyar hagyományokat és a mai kor követelményeit ötvöző turisztikai fejlesztések, ideértve az orvosi szolgáltatásokon alapuló turizmus fejlesztését is
  • üzleti turisztikai szolgáltatások fejlesztése turisztikai helyszíneken.

Bár a hitel elbírálása és feltételei valóban kedvezményesek, azért fedezetre itt is szükség van. Fedezetként viszont nem csak ingatlan, hanem például a támogatásból vásárolt gép vagy árukészlet is elfogadható. Egy teherautó is lehet a hitel fedezete.

A hitelhez az MFB országos hálózatán keresztül lehet hozzájutni. Budapesten és a megyei jogú városokban 26 helyen nyílik MFB Pont. A hálózat év végére alakul ki teljesen: decemberre már 442 ilyen szolgáltatóhely kialakítását ígéri a fejlesztési bank. Ezek a szolgáltatóhelyek korábbi bankfiókokból alakulnak át: a takarékszövetkezetek, továbbá a Budapest Bank és az FHB lépett be partnerként ebbe a programba.

A részletes leírások elérhetők az interneten is, az MFB Pontok központi honlapján.