A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Terményfuvarozás – aratás közben is tartani kell a pihenőidőket

A gyakori gabonafélék egyike sem tartozik már az EKAER hatálya alá, így e lépés kihagyásával egyszerűbb lett a betakarításban dolgozó fuvarozók munkája. Arra azonban ügyeljünk, hogy a vezetési és pihenőidőket aratás alatt is szigorúan be kell tartani, hiába kérte az Agrárkamara a mezőgazdasági szállítások mentesítését.  

A vezetési és pihenőidőket tartani kell

Az 561-es rendelet mentességet biztosít a mezőgazdasági vállalkozásoknak saját járműveik használata során 100 kilométeres körön belül. Ez azonban legtöbbször nem elég. A betakarításban közreműködő járművek többsége ugyanis nem a mezőgazdasági vállalkozó tulajdonában van, hanem független fuvarozóé – erre már nem vonatkozik a mentesség. Az aratás ideje alatt is be kell tartani a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó valamennyi rendelkezést, még akkor is, ha ez nehezen megoldható a betakarítás időrendjéhez igazodva. 

Felmentés a közlekedési korlátozás alól

Könnyítés legfeljebb a hétvégi közlekedési korlátozások alól kapható. Ehhez a mentességhez semmilyen külön engedélyre nincs szükség. A rendelet előírja, hogy a mentesség okát igazoló iratot a sofőrnek magánál kell tartania. Azaz igazolni kell, hogy az autó a betakarításon dolgozik. Az igazolás módját a rendelet nem írja elő. Szükség esetén a sofőr bemutathatja a menetlevelet, vagy köthetünk egy írásos megállapodást a betakarítást végző gazdálkodóval is, amiben feltüntetjük, hogy milyen rendszámú autóval, milyen útvonalon történik a szállítás.

 A betakarításhoz kapcsolódó korlátozás alóli mentességet a rendelet úgy fogalmazza meg, hogy a közlekedési korlátozás nem vonatkozik 

– a terménybetakarításhoz kapcsolódó áruszállításhoz, takarmányszállításhoz, 

– mezőgazdasági munkagép, vagy lassú jármű áttelepítéséhez használt, vagy a fenti célból üresen közlekedő tehergépkocsira (190/2008 kormányrendelet 5. § 6.). 

Vigyázzunk, a mentesség kizárólag a fel- és lerakóhely között, vagy a telephely és fel- vagy lerakóhely között érvényes. Kitérők, más útvonalak a mentességbe nem férnek bele. 

Útdíjfizetés

Az útdíjfizetés alól csak a mezőgazdasági termelők kaphatnak felmentést. Az útdíjtörvény alapján ők mentességet kaphatnak a díjfizetés alól az élő állatot szállító és a betakarítás idején a terményeket szállító saját járműveikre. A mentességet kérelmezni kell, ennek a részletes szabályait a 243/2013 kormányrendelet tartalmazza. A mentesség a lakóhely vagy székhely, telephely és a termőföld közötti útszakaszra vonatkozhat, az autópályák kivételével. A mentesítést a helyi jegyzőtől kell igényelni az útvonal pontos megjelölésével. A díjmentesség tehát nem általános jellegű, csak egy konkrét útszakaszra szól és csak a betakarítás idejére. A mentesítést a zöldségek, dinnye, gabonafélék, rizs és olajos magvak betakarításához lehet kérni, egyszerre 30 napos időtartamra.

Mellékutak használata

A betakarítás ideje alatt sem változik a mellékutak használatával kapcsolatos előírás. A 7,5 tonna feletti teherautók csak a főutakat, autópályákat és autóutakat használhatják – kivéve az útnak azokat a szakaszait, amit már főúton nem lehet megközelíteni. Ezt figyelembe kell venni a terményszállítás során is. Ha a vevő telephelye vagy a magtár felé vezető úton főutat is igénybe lehet venni, akkor mindenképpen arra kell menni, akkor is, ha az jelentős kerülővel jár. Mellékútra csak akkor mehet a teherautó, ha már semmilyen más módon nem tud a céljához eljutni.

A gabonához EKAER már nem kell

Könnyítés, hogy az EKAER-bejelentéssel már nem kell foglalkozni a betakarítás során. Az elektronikus rendszerbe 2021-től csak a kijelölt termékek szállítását kell bejelenteni (korábban ezek voltak a kockázatos termékek). A gabonafélék nincsenek a bejelentés köteles termékek között. Más termények azonban igen: a burgonya, a zöldségfélék, gyümölcsök (például az alma és a dinnye is) szállítását továbbra is regisztrálni kell, amennyiben a betakarításhoz kapcsolódó szállítás egyben az első értékesítést is jelenti (a termelő egyből a nagykereskedőhöz szállíttatja a terményt, vagy a hűtőháznak adja el). Ilyenkor az EKAER-számot az eladónak kell igényelnie. Ez alól kivétel, ha a vevő intézi a szállítást – mondjuk a vevő lábon megveszi a termést, s ő maga rendeli meg a termény szállítását is a fuvarozótól. Ebben az esetben a vevőnek kell az EKAER-számot is igényelnie. 

EKAER-számot tehát nem nekünk kell kérni, nem nekünk kell intézni a bejelentést. De EKAER-szám nélkül nem indulhat el a szállítás. Ha szállítás közben a hatóság ellenőrzi az autót, akkor a sofőrnek is be kell tudnia mutatni az azonosítót. A mi legfontosabb felelősségünk, hogy a szállításban részt vevő jármű rendszámát mindig pontosan a megbízó tudomására hozzuk. 

Továbbra is érvényes, hogy az EKAER csak a gépjárművel történő fuvarozásra terjed ki. A mezőgazdasági vontatóval történő szállításhoz nem kell azonosítószámot igényelni. 

Nagy Csaba

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu