A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Török szállítás: utólag is bemutatható az A.TR?

Az Európai Unió és Törökország közötti áruszállításokhoz használjuk az A.TR szállítási bizonyítványt. Ez igazolja az áru EU-s származását. De vajon kell-e mellé a származási bizonyítvány is, és elindulhatunk-e nélküle, ha nem érkezik meg időben?  

Az Európai Közösség és Törökország közötti egyezmény értelmében Törökország a vámunió része. A vámunió szó hallatán kölcsönös vámmentességre gondolnánk, de az EU-Török viszonylatban ez nem így van. Nagyon sok áru nem tartozik a vámunió hatálya alá, nem érvényes rájuk a kölcsönös vámmentesség. 

Az A.TR okmány annak igazolására szolgál, hogy az adott árura vonatkozik a fenti megállapodás, és nem kell utána vámot fizetni. Az A.TR igazolást vagy a vámhatóság állítja ki, vagy az exportőr, és a vámhatóság hitelesíti. A fuvarokmányok között kell tartani. 

Kell-e származási bizonyítvány az A.TR mellé?

Elvileg az A.TR okmány mellé nem kell külön származási bizonyítványt csatolni. (Származási bizonyítvány akkor kell, ha a származási hely szerint valamilyen kedvezmény jár. Ilyenkor kell igazolni, hogy az árut valóban az adott országban termesztették, termelték stb, vagy annyira feldolgozták, hogy az már az adott országban termeltnek számít, így jár a kedvezmény. Mivel azonban a törökökkel kötött megállapodás nem vonatkozik minden árura, ezért nem elég pusztán a származást igazolni. Erre kell az A.TR bizonyítvány, ami igazolja azt is, hogy az adott áru a vámmentes kategóriába tartozik. Mivel ez is egyfajta származást igazoló okmány, azért nem kell mellé a származási bizonyítvány is.) 

Csakhogy a gyakorlatban előfordul, hogy a törökök kérik a származási bizonyítványt. Erre főleg akkor kerül sor, ha a török vámosok arra gyanakodnak, hogy az áru nem az Unió területéről származik. Ha szerencsénk van, meg tudjuk győzni a török ellenőröket, hogy az A.TR mellett nincs szükség a származás igazolására. Aki biztosra akar menni, az inkább viszi magával a származási bizonyítványt is. Ezt itthon a Kereskedelmi és Iparkamarától vagy az Agrárkamarától kell igényelnie az exportőrnek. 

A papírok beszerzése igazából az exportőr feladata, de nem árt, ha mi is ellenőrizzük. Az EU „Access2Markets” nevű honlapján meg lehet nézni, hogy az exportálni vagy importálni kívánt árukhoz kell-e származási bizonyítvány vagy sem: bit.ly/3yAQec2. A török importőr is tud segíteni. Ő a BILGE nevű elektronikus rendszerben tájékozódhat. Az uniós honlapról vagy a török BILGE-ről kinyomtatott adatok a legkétkedőbb török ellenőrt is meggyőzik arról, hogy a szállított áruhoz nincs szükség származási bizonyítványra.

Lehet-e az A.TR okmányt a szállítmány után kiküldeni?

Egyik kollégánknak az okoz gondot, hogy az A.TR szállítási bizonyítványok vámhatósági hitelesítése miatt a szállítmányait rendszeresen egy napos késéssel indíthatja útnak. Azt szeretné megtudni, hogy lehet-e az A-TR-t az áru után küldeni? 

Elöljáróban annyit, hogy az A.TR nem kötelező áruszállítási okmány, tehát nyugodtan el lehet indulni nélküle is. A jogszabály azt írja, hogy kivételes esetben az áru kiszállítása után is kiadható, ha nem szándékos mulasztás miatt maradt el az okmány kibocsátása. Vagyis ha az áru kivitelekor valamilyen különleges körülmény miatt nem történt meg az A.TR kiadása, akkor az még utólag, kellő indoklás kíséretében kérhető. A különleges körülmény fogalmát a jogszabály nem határozza meg.

A vámügynökségek tapasztalata szerint a vámhatóság általában elfogadja az utólagosan benyújtott A.TR ományokat, és ritkán kéri annak megindoklását, hogy miért maradt el kiszállításkor a bemutatása. Magyarázatul többnyire elegendő az is, hogy a kiállítás technikai okokból maradt el.

Az enyhe bánásmód hátterében az állhat, hogy az EK-Törökország közötti megállapodás elég engedékeny. Úgy rendelkezik, hogy az A.TR a kibocsátását követő 4 hónapon belül is bemutatható az érkeztető ország vámhatóságánál. Sőt, még a négy hónapos határidő után is elfogadja a vám az A.TR okmányt, ha az árut négy hónapon belül bemutatták a címzett ország vámhatóságának.

Kaibinger Tamás

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu