A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Törökből Lengyelbe milyen engedéllyel?

Olvasónk törökországi felrakóról szállítana lengyel lerakóra, persze csak a szükséges engedélyek beszerzése után. Az, hogy pontosan mire van szükség, annak megállapításához mindig a le- és felrakó helyeket kell megvizsgálni.

Lengyelország ugyan EU tagállam, viszont Törökország nem. Így az teljesen világos, hogy az EU-s közösségi engedély nem lesz elég.

CEMT- engedély

A CEMT engedéllyel csak akkor lehet a fuvarfeladatot végrehajtani, ha az mind a lerakó, mind a felrakó államában érvényes. Szerencse, hogy velünk együtt mind a két ország, Lengyelország és Törökország is aláírta a CEMT egyezményt. Mivel a CEMT egy adott időszakra szól, akkor célszerű megpályázni, ha többször van hasonló fuvarfeladatunk. Azt mindenképpen ellenőrizni kell, hogy Lengyelországban is érvényes legyen a kapott CEMT-engedély.

Kétoldalú- szerződés

Ha csak egyszeri a szállítás, vagy lecsúsztunk a korlátozott darabszámú CEMT-engedélyről, akkor jöhet szóba a kétoldalú szerződésen alapuló engedély. Ugyanis mind a két országgal van Magyarországnak kétoldalú, bilaterális szerződése is. Az adott feladatnál csak a felrakóval, vagyis Törökországgal kötött kétoldalú megállapodás lesz a számunkra lényeges. Lengyelországba az EU-s engedélyünkkel bátran szállíthatunk, s itt most Lengyelország 3. országnak minősül. Tehát török bilaterális engedély kell, méghozzá 3. országos. Az ITM tájékoztatása szerint a Törökországgal kötött ezévi szerződés szerint van 3. országos engedély.

Forrás: ITM

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu