Törökország

Frissítve: 2020.04.28.

Határinfó:

Lezárta Iránnal közös határait. A török-iráni közúti határátkelőhelyek a személyforgalom elől le vannak zárva, a teherforgalom azonban használhatja.

2020.04.28

A török Belügyminisztérium újra engedélyezi a magyar gépjárművezetők belépését az országba a következő feltételekkel:

  • Kötelező az egészségügyi ellenőrzés: belépéskor ellenőrzik a sofőrök egészségét, akin a codvid betegség tüneteit észlelik nem léphet be az országba.
  • Tranzit szabályok: az országon tranzitba áthaladó járműveket GPS rendszerrel kell felszerelni, továbbá a sofőrök csak a kijelölt tranzit útvonalakat és parkolókat használhatják. A járműnek a belépéstől számítva 24 vagy 36 órán belül el kell hagynia az országot. A pontos időtartam attól függ, hogy a kilépő határállomás, milyen messze van a belépőtől. Az időtartam 48 órára meghosszabbítható az útviszonyok, időjárási helyzet függvényében.
  • Törökországi célállomásra tartóknak: a török lerakókra szállítóknak maximum 72 órán belül el kell hagyni az országot. Ez az időszak további 24 órával meghosszabbítható az út-és időjárási viszonyok függvényében. Ha a sofőr nem vállalja, hogy ezen időszakon belül elhagyja az országot 14 napos karanténba kerül. Figyelem: azt, hogy pontosan hány órát tartózkodhatunk az országban a belépő határállámás munkatársai fogják meghatározni, a lerakó címe, az időjárás és a forgalmi viszonyok alapján.

2020. 03.21

Az IRU tájékoztatása szerint 2020. március 21-étől Törökország nem engedi be területére 46 ország, közte Magyarország állampolgárait sem. A korlátozás az árufuvarozásban résztvevő gépjárművezetőkre is vonatkozik, őket a határon 14 napos karanténba helyezik. Továbbá nem engedik be azokat a járművezetőket sem, akik az elmúlt 14 napban ezen országokban járta.

A török fuvarok előtt egyeztessünk a lerakóval!

A korlátozással érintett országok:

Kína, Irán, Olaszország, Irak, Dél-Korea , Németország, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, Dánia, Belgium, Svédország, Hollandia, Ausztria, Egyiptom, Egyesült Királyság, Svájc, Szaúd-Arábia, Írország, Egyesült Arab Emírségek, Banglades, Mongólia, Ukrajna, Koszovó, Marokkó, Libanon, Jordánia, Kazahsztán, Üzbegisztán, Omán, Szlovénia, Moldova, Dzsibuti, Egyenlítői-Guinea, Kanada, India, Magyarország, Guatemala, Lengyelország, Kenya, Szudán, Csád, Fülöp-szigetek, Lettország, Tajvan, Peru, Sri Lanka, Ecuador, Niger, Tunézia, Algéria, Elefántcsontpart, Finnország, Angola, Dominikai Köztársaság, Kamerun, Montenegró, Kolumbia, Észak-Macedónia, Mauritánia, Nepál, Portugália, Panama

Kivételek: továbbra is beléphetnek Törökország területére azoka teherautók, melyek  az ország számára sürgős árukat  (gyógyszereket, orvosi eszközöket,  élelmiszert szállítanak. Ekkor a sofőrök  az egészségügyi vizsgálat és a szükséges védőintézkedések elvégzése után karantén kötelezettség nélkül is beléphetnek Törökországba.

Egészségügyi ellenőrzés:

A Bulgária felől érkezőknek (Captain Andreevo – Kapikule) egészségügyi ellenőrzésen kell átesni (lázmérés). 

Forrás: IRU, MKFE

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Ezek is érdekelhetik: