A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos vissza-visszatérő korlátozások miatt az EU valamennyi tagállamában problémát jelent a lejáró okmányok pótlása, hosszabbítása. A veszélyhelyzet meghosszabbításával együtt Magyarország is kitolta a lejáró okmányok érvényességi idejét, s így tett az Európai Unió is. Az EU Parlament döntése alapján a fuvarozói iratok is további 10 hónapig érvényesek maradnak.

Az új előírások szerint azoknak az iratoknak az érvényessége hosszabbodik meg, melyek eredetileg 2020. szeptember 1. és 2021. június 30. között jártak volna le. Az érvényesség 10 hónappal hosszabbodik minden esetben. A tagállamok ettől eltérhetnek, s a saját fuvarozóik számára ettől eltérő időtartamokat is meghatározhatnak. Ilyen esetben, ha például Magyarország nem fogadja el az uniós hosszabbítást, akkor a magyar fuvarozók iratai rövidebb ideig lesznek érvényesek, ám a többi EU-ország fuvarozóinak a lejárt iratait el kell fogadniuk a hatóságoknak.

Magyarország egyelőre nem jelezte, hogy eltérő szabályozást akarna alkalmazni a fuvarozói iratok érvényességével kapcsolatban. A hazai okmányok érvényességéről azonban született döntés. Mivel a veszélyhelyzetet is meghosszabbította a kormány, így továbbra is érvényesek a lejárt érvényességű személyi iratok is. A lejárt határidejű okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig maradnak érvényesek. Ez vonatkozik többek közt a személyi igazolványokra, jogosítványokra, valamint az autók műszaki vizsgájának érvényességére is.

Azt javasoljuk, hogy aki teheti, ne éljen a hosszabbítás lehetőségével. A határidő lejárta után ugyanis sokkal nehezebb lesz időben új okmányokhoz jutni. A becslések szerint a tavaly november 4-től bevezetett veszélyhelyzet kezdete óta másfélmillió okmány érvényessége járt le, s ezeket nem újították meg. Ezek az ügyfelek szinte egyszerre fogják az okmányirodákat megrohamozni a veszélyhelyzet vége után, hogy új iratokat készítsenek.

Forrás: 500/2020 kormányrendelet

Nagy Csaba