A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Október 12-től új jelzések jelentek meg valamennyi benzinkúton. Meg kell szokni őket, mert nem csak a formájuk, hanem a tartalmuk is eltér a korábban megszokott jelektől. Ami jó a váltásban: ez a jelölés az EU egész területén egységes, s mostantól az új autókra is ugyanezek a jelek kerülnek fel, nehogy eltévesszük a tankolást. Tehát: mit mutatnak a jelek, mit kell mostantól tankolnunk?

üzemanyagok jelölése

Nemhogy Európában, de még a magyar benzinkutakon sem voltak eddig egységes annak a jelölése, hogy melyik kútoszlopon milyen üzemanyagot tölthetünk az autóba. Sok esetben ez csak a forgalmazó társaság által kitalált fantázianév volt, mint például a Shell V-Power vagy a MOL EVO üzemanyagcsaládja. A határ átlépésével aztán változik a kép, s a külföldön gyakorlatlan autósnak már fogalma sincs arról, hogy például benzines autóba tankolhat-e a német E10 jelzésű üzemanyagból. (A válasz egyébként igen, az E10 olyan benzint jelent, ami 10 százalék etanolt tartalmaz).

Az egységes jelöléseknek tehát leginkább akkor látjuk majd hasznát, ha külföldre megyünk. Országon belül valószínűleg a korábbi jeleket is meghagyják a kutak üzemeltetői, már csak reklámcélból is, hiszen ezeket ismerik a vásárlók.

A legnagyobb különbség, hogy az új jelek nem mutatják az oktánszámot. A benzin jelölése egy körbe foglalt nagy E betű és mellette egy szám lesz:

 • E5
 • E10
 • E85.

Az E etanolt jelent, a számok pedig azt mutatják, hogy az üzemanyag hány százalék etanolt tartalmaz. Magyarországon eddig is az 5 százalékos etanoltartalmú benzint forgalmazták, ez nem fog megváltozni a jövőben sem. Tehát az E5-ös jelölés lesz egységesen a 95-ös és a 98-as oktánszámú benzineknél is.

Az E10-es, azaz 10 százalék etanol keverésével létrejött benzinnel például a németek próbálkoznak néhány éve, változó sikerrel. Az E85-ös nálunk is kapható etanol, bioetanol néven. Pár éve népszerű volt, ám amikor felemelték a rá kivetett jövedéki adót, akkor elvesztette árelőnyét a benzinnel szemben. Azóta alig van iránta érdeklődés.

A dízeles autókkal a lekerekített sarkú, B betűt tartalmazó négyzettel jelölt táblák alá kell beállni. A gázolaj szintén 3 különböző jelet kaphat:

 • B7
 • B10, esetleg B20, B30
 • B100
 • XTL.

A B7, a B10 és a többi a belekevert bioüzemanyag arányát jelenti, a B100 a tiszta biodízel. A hazai kutak szinte kivétel nélkül 7 százalékos keveréssel dolgoznak, így a B7-től eltérő jelöléssel a határokon belül szinte nem fogunk találkozni. Az XTL szintetikus dízel üzemanyagot jelöl, ami nem nyersolajból készül.

Gázüzemű autót kevesebben használnak, ám nekik is új jeleket kell megszokniuk. A gázt hivatalosan rombusz jelöli (valójában sarkára állított, lekerekített sarkú négyzet). A kereten belülre az ismert nevek kerülnek

 • H2 – hidrogén
 • CNG- sűrített földgáz
 • LPG – cseppfolyós PB gáz
 • LNG – cseppfolyós földgáz.

A jelek a kútoszlopok tetején legalább 3 centiméter szélesek. A töltőpisztolyra is rákerülnek, ide legalább 1 cm-es jeleket kell ragasztani. Ugyanezek a jelek szerepelnek majd az újonnan gyártott autókon is, az üzemanyagtartály nyílása mellett.

Az új jeleknek október 12-től kell szerepelniük a kutakon. Azért pont ennek a dátumnak kell megfelelni, mert két évvel ezelőtt, 2016. október 12-én fogadták el a bevezetésükről szóló rendeletet. Két év türelmi idő volt az egységes felkészülésre, s mostantól kell alkalmazni a rendelkezést.