A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Új pályázat munkahely-teremtésre, csak cégeknek

Létszámbővítésre, kifejezetten bértámogatásra nyújthatunk be pályázatot az év végéig. Nyolc hónapig jár a támogatás, utána még 8 hónapot kell saját erőből vállalni. 

A pusztán bértámogatási pályázat ritka, mint a fehér holló. Általában más célokhoz kötik az új munkahelyek támogatását, vagy csak magára a munkahely létrehozására nyerhető pénz, a bérekre már nem. A most megjelent pályázat ezért különleges. Ennek keretében is új munkahelyeket kell létrehozni, de itt a bértámogatás jelenti a nagyobb tételt. Az új emberek 8 havi bérét nyerhetjük meg támogatásként. Mellé még 8 havi foglalkoztatást kell saját erőből vállalni, azaz érthetjük ezt úgy is, hogy majdnem másfél évig az új emberek bérének a felét átvállalja az állam. Ez pedig nem egy rossz ajánlat. 

A pályázatot hivatalosan a mikro-, kis és középvállalkozások számára kiírt kapacitásbővítő támogatásnak nevezik, kódszáma a GINOP-5.3.17-21. A teljes felosztható összeg 13,7 milliárd forint. Erre Budapest és Pest megye kivételével az egész ország területéről pályázhatunk. 

A pályázóknak legalább 3, maximum 25 új dolgozó felvételét kell vállalniuk. A kiindulási alap, amihez a létszámbővítést mérni kell, 2021 júniusa – ehhez képest kell nőnie a vállalkozás létszámának. 

Az elnyerhető támogatást a felvenni tervezett emberek száma alapján számolhatjuk ki. Egy-egy új dolgozóra maximum 4 millió forint tervezhető. Ebbe bele kell hogy férjen a dolgozó bére valamint a szociális hozzájárulási adó (és ha eszközbeszerzésre is elszámolunk pénzt, akkor annak is). A bruttó bér maximum havi 309 ezer forint lehet. 

Eszközbeszerzésre is kapható pénz, de más pályázatokhoz hasonlóan fuvarozók teherautót nem vehetnek támogatottan. Az eszközbeszerzésre fordított pénz alapesetben a bér 30 százaléka lehet. Ezzel akkor számolunk, ha a felvett dolgozó nem volt korábban regisztrált álláskereső. Ha az volt, akkor 35% számolható el. Ha pedig tartósan álláskeresőnek minősül, azaz legalább 12 hónapja regisztrálták, akkor a bér 40%-a számolható el eszközök beszerzésére (ha a felvett dolgozó 25 év alatti, akkor nem 12, hanem 6 hónapja kell regisztráltnak lennie a 40%-hoz). Az eszközbeszerzésre fordítható összeg egy átalány, ezekkel az összegekkel nem kell tételesen elszámolni.

A pályázat tehát egy nagyon jó lehetőség, várhatóan elég nagy is lesz az érdeklődés. A kérelmeket december 31-ig lehet benyújtani, feltéve, hogy nem ürül ki addig a 13 milliárdos keret. 

A feltételek

Legalább 3 új dolgozót kell felvenni, vagy határozatlan időre szóló, vagy legalább 16 hónapra szóló határozott idejű munkaszerződéssel. Részmunkaidős dolgozók is lehetnek, de akkor csak arányosan vehetők figyelembe. Tehát a legalább 3 főt hat 4 órás dolgozóval tudjuk helyettesíteni. Aki vállalja, de nem vesz fel legalább 3 embert, annak a teljes támogatási összeget vissza kell fizetnie. Ha időközben valamelyik új dolgozó távozik, a helyére fel kell venni mást.

 Most jön a nehezebb része. A támogatott vállalkozásnak vállalnia kell, hogy regisztrál a köztartozásmentes adózói adatbázisába, s ezt a státusát a projekt alatt végig fenntartja. 

Az a vállalkozás pályázhat, amelyik legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezik, s erről van benyújtott éves beszámolója is (ez a feltétel például kizárja a kisadózó betéti társaságokat, melyek nem kötelesek beszámoló benyújtására). A pályázó lehet kft. vagy bt. is, de egyéni vállalkozó nem. 

Nem támogatható olyan vállalkozás, amelyik 2021 júniusa után csökkentette a létszámát. Ezzel azt szeretnék kiszűrni, hogy ne olyanokhoz jusson a támogatás, akik elküldik az embereket, hogy aztán majd támogatásból újra felvegyék őket. A létszámcsökkenésbe nem kell beleszámolni azokat, akik dolgozói felmondás alapján távoztak, vagy azonnali hatállyal kellett őket elbocsátani.

 A támogatási kérelmeket már ma is be lehet nyújtani. A pályázat itt érhető el: bit.ly/kincstar-bertamogatas.

Nagy Csaba

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu