A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Október közepétől új bértámogatási programot vehetnek igénybe a kisvállalkozók. Az állam kifizeti a bérköltség felét 5 hónapon keresztül. Alacsony iskolai végzettségű dolgozót, vagy 25 év alatti fiatalt kell felvenni.

Az új bértámogatási program október közepén indult. A keret 12,5 milliárd forint, ami 25 ezer álláskereső támogatására lehet elég – nem árt tehát sietni az igényléssel. A program új dolgozók felvételére vonatkozik, akik ma regisztrált álláskeresők. Két csoportot támogat a program:

– azokat az alacsony iskolai végzettségűeket, akiknek nincs befejezetett szakképesítése (az általános iskola a legmagasabb iskolai végzettségük) vagy

– a 25. évüket még be nem töltött fiatal álláskeresőket.

A támogatás fix 5 hónapra szól. A vállalkozás a fizetendő bér és a szociális hozzájárulási adó felét kaphatja meg, de legfeljebb havi 100 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy bruttó 173 ezer forintos bér esetén lehet kihasználni legjobban a támogatást. Ez az összeg teljes munkaidős állásra vonatkozik, részmunkaidő esetén arányosítani kell. A támogatásnak tényleges létszámbővítést kell jelentenie, azaz a vállalkozás létszámának az így felvett dolgozóval többnek kell lennie, mint az október 15-i létszáma.

Ha a vállalkozás a pályázat benyújtásakor már tudja, hogy kit akar felvenni, akkor az ő adatait is szerepeltetni kell. Ha még nem dőlt el, hogy ki lesz az új dolgozó, akkor a munkaügyi központhoz be kell adni egy munkaerőigény-bejelentő lapot, azaz hivatalosan is jeleznie kell munkaerő-igényét.

A támogatást nagyon egyszerűen lehet igényelni. Nem kell részletes, hosszú dokumentációt kitölteni hozzá, egyetlen oldalnyi igénylőlapot kell csak kitölteni és elektronikusan benyújtani.

A pályázat részleteit itt lehet megtalálni: bit.ly/bertamogatas-2020. Az információk között megtaláljuk a benyújtás részletes leírását és az űrlapot is.

Nagy Csaba