A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Új tranzit-szabályok a Muraszerdahely/Petesházi átkelőnél

A pirossal jelölt Horvát megyékbe és Szlovéniába tartó célforgalom is használhatja a Muraszerdahely/Petesháza határátkelőt 

Enyhítettek a 7,5 tonna feletti teherautók átkelésének szabályain a szlovén-horvát határon lévő, Muraszerdahely/Petesházi átkelőnél. Február 9-től az Észak-Horvátországba tartó, vagy onnan induló nehézgépjárművek is átkelhetnek itt.

Horvátország a nemzetközi közúti áruforgalom kedvelt tranzitútvonala, hiszen erre vezet a legrövidebb út a Balkánról nyugat felé. A történet 2019-ben kezdődött. Horvátországban az alsóbbrendű utak mellett élők panaszkodni kezdtek a teherforgalomra. Így a helyi hatóságok a nehézgépjármű-forgalmat az autópályákra terelték. Ekkor tiltották meg a horvát-szlovén határon lévő Muraszerdahely(Mursko Središće)/Petesháza(Petišovci) határátkelőhöz vezető út horvát oldalán a 7,5 tonna feletti nehézgépjárművek közlekedését. A szlovén oldalról nem engedték áthajtani az ilyen járműveket, nem is hajthattak le az A5-ös autópályáról .

Később rájöttek, hogy ez nem jó, így 2019. augusztus 1-től megengedték a 7,5 tonna feletti járművek célforgalmát ha a le- vagy felrakó, esetleg a cég telephelye Szlovéniában, vagy Horvátország két szomszédos megyéjében volt (Varasd és Muraköz megye).

2021 február 9-től megérkezett az újabb enyhítés. Már nemcsak a két szomszédos észak- horvátországi megyébe tartók használhatják az átkelőt, hanem mind a kilenc észak-horvátországi megyét bevették a listába.

A kilenc észak-horvátországi megye a következő:

– Muraköz megye

– Varasd megye

újak:

– Kapronca-Körös megye

– Belovár- Biló hegység megye

– Verőce-Drávamente megye

– Pozsega- Szlavónia megye

– Brod- Szávamente megye

– Eszék-Baranya megye

– Vukovár – Szerém megye

Forrás: promet.si

Őri András

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu