A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

A tagállamoknak 2024 decemberéig kell beépíteniük jogrendjükbe azt az új uniós irányelvet, ami a nők és férfiak azonos bérezését biztosítja. Az EU Bizottság szerint ahhoz, hogy megvalósulhasson az az alapelv, hogy  nőknek és a férfiaknak azonos munkáért, azonos fizetés jár, elsősorban átláthatóságra van szükség.

A munkavállalónak ezért joga van tájékoztatást kapni a vele azonos vagy hasonló munkát végzők átlagos jövedelméről, nemek szerinti bontásban is. Ez a jog minden alkalmazottat megillet majd, a vállalat méretétől függetlenül. A munkáltatóknak emellett már az álláshirdetésben vagy az interjú előtt tájékoztatniuk kell a kezdeti bérszintről vagy bértáblázatról.

A legalább 100 dolgozót foglalkoztató munkaadóknak kimutatást is kell készíteniük a nemek közötti bérkülönbségekről. Amennyiben a nemek közötti bérkülönbség 5 százaléknál magasabb, akkor a munkaadónak a munkavállalói képviseletekkel együttműködve ki kell dolgoznia a megfelelő intézkedést a kiegyenlítésre.

A hátrányosan megkülönböztetett dolgozóknak utólag meg kell téríteni a hátralékos fizetéseket. Az irányelv a munkavállalók érdekeit képviseli, a bizonyítási teher megfordításával is. Ez abban nyilvánul meg, hogy ha a dolgozó hátrányos megkülönböztetés miatt bírósághoz fordul, akkor a bíróság a munkáltatót kötelezi annak bizonyítására, hogy nem történt hátrányos megkülönböztetés. 

Az irányelvet 2024 decemberéig kell a tagállamoknak  beépíteniük a nemzeti jogszabályokba.

Forrás: Verkehrsrundschau