A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Az európai országok a járvány kezdete óta az utazást korlátozó intézkedések alól felmentették a teherszállítást végző sofőröket. A járványügyi intézkedések többsége a teherszállításban dolgozókra nem volt érvényes. Görögország most kivételt tett, s a beutazásnál a teherautó-sofőröktől is regisztrációt követel.

A koronavírus-járvány az európai országok szinte mindegyikében újra terjed, emiatt újra korlátozások léphetnek életbe. A magyarországi beutazási szabályok szeptember elsejétől változtak meg. Gyakorlatilag eltörölték a nyáron használatos színkódokat: minden ország piros kategóriába került. Ez azt jelenti, hogy az általános szabályok szerint

– külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba (ez alól vannak kivételek, és egyes indokokkal kérhetnek beutazási engedélyt)

– magyar állampolgár pedig hazatérése után vagy 2 negatív tesztet mutat be, vagy kéthetes karanténba kerül.

A karantént kiváltó tesztet a hazautazónak saját költségén kell elvégeztetnie. A külföldi tesztet nem fogadják el. Tesztelni a hazautazást követő 5 napon belül kell. A két teszt között legalább 48 órának kell lennie. Csak ezekkel a feltételekkel oldható fel a hatósági karantén. Aki nem végeztet tesztet, annak a hazautazástól számított 2 hétig kell karanténban lennie.

Ugyanilyen feltételekkel utazhat be családjával együtt az a külföldi, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult, vagy 90 napon túli tartózkodási engedélye van.

A korlátozás nem vonatkozik a teherforgalomban történő határátlépésre. Tehát a belépéskor a teherautó-sofőrök számára nincs semmilyen kötelezettség: nem kell teszt, nincs karantén és nem kell külön kérvényezni semmit sem. A személyforgalomban hazaérkező sofőrök ugyanakkor nem tudják elkerülni a karantént. Erre nem vonatkozik már a teherforgalom mentessége. Tehát vagy karanténba kerülnek, vagy saját költségen két tesztet végeztetnek. Egy hétvégi pihenő alatt ez nem is valósítható meg, hiszen a két teszt között 48 órának kell eltelnie.

Mentesség alá esnek viszont azok a külföldi sofőrök, akik munkavégzés miatt érkeznek személyforgalomban Magyarországra. Számukra külön engedélyt kell beszerezni a belépéshez. Az engedélykéréshez munkáltatói igazolás szükséges. A szükséges nyomtatvány itt érhető el: bit.ly/beutazas.

Belépés Görögországba

Görögország már július eleje óta kötelezően regisztrálja a belépő utasokat. Július közepétől koronavírus-tesztet is megkövetelnek azoktól, akik közúton lépnek be az országba. Ez a teszt a teherautó-sofőrök számára nem kötelező, a regisztráció azonban igen.

A regisztrációt még utazás előtt kell interneten elvégezni. Az űrlapot legalább 24 órával az indulás előtt ki kell tölteni. Az oldal ezen a címen érhető el, angol, német és francia nyelven: https://travel.gov.gr/#/.

Kitöltés után kapunk egy úgynevezett QR kódot, amit ki kell nyomtatni vagy telefonnal le kell fényképezni. A kódot e-mailben kapjuk meg, a tervezett utazás napján, éjfélkor. Ezt a kódot kell bemutatni a határon belépéskor. Magánszemélyeknek családonként egy regisztrációt kell készíteniük.

Augusztus 20-án tette közzé a görög fuvarozószervezet, hogy Görögország tovább korlátozza az áruszállítási célú beutazást is. Fuvarozók számára csak az alábbi határátkelők lesznek nyitva:

– Kakavia (Albánia határa),

– Krystallopigi (Albánia határa),

– Evzoni (Macedóniai határa),

– Promachonas (Bulgária határa),

– Ormenio (Bulgária határa),

– Nymfaia (Bulgária határa),

– Kipi (Törökország határa).

Ezeken a helyeken csak reggel 7 és este 23 óra között lehet belépni, éjjel a határátkelők zárva tartanak. Kivétel a Promachonas határátkelő, ami egész nap nyitva tart a hét minden napján. Az intézkedés a gyorsan romló árut és az ADR-t szállítókra is vonatkozik. A görög fuvarozószervezet (OFEA) már dolgozik azon, hogy a későbbiekben legalább ezeket átengedjék a határon a görög hatóságok.

Nagy Csaba