A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Több újdonsággal is találkozhatunk idén az utakon. A rendőrség endoszkóppal és röntgennel is vizsgálhatja a rakteret. A Magyar Közút pedig munkatársai és a közlekedők biztonsága érdekében vetett be új eszközöket.

A törvénytelen rakományok és az illegális bevándorlók kiszűrésére két új technikát is bevetettek a hatóságok.

A rendőrség endoszkóppal is „benézhet” a kocsi rakterébe. Ilyenkor nem kell kinyitni semmit, elég egy kis rés, ahol be lehet dugni egy vékony csövet (ilyen egy ponyváson elég sok akad). A cső végén egy miniatűr kamera van, ami megmutatja mit rejt a raktér.

Hasonló eredményt lehet elérni a röntgen kamionnal. A parkolóban felállított kapu alatt egyszerűen csak át kell hajtanunk, és a hatóság előtt máris nem lesz titok a rakomány.

Az úton végzett munkákat teszik biztonságosabbá a különböző ütközéscsillapító eszközök. Ezek a sebességkorlátozásokkal együtt igazán hatékonyak, a 60-80 km/órás sebességgel becsapódó járművek és az utasok sértetlenek maradnak. Az ütközéscsillapítók már a gyakorlatban is bizonyítottak. (Videón: bit.ly/M0belefutás, bit.ly/MegyeriHídBelefutás) Augusztus elején kilenc új ütközéscsillapító utánfutót szerzett be a Magyar Közút.

A Magyar Közúthoz tartozik mintegy 1000 km hosszúságú kerékpárút is. Összefogva különböző szervezetekkel most új közlekedési táblákat helyeznek ki a legforgalmasabb kerékpárutakon.

A táblák arra hívják fel a figyelmet, hogy a biciklisek védelme érdekében tartsuk be a másfél méteres előzési oldaltávolságot.

Közúti ellenőrzés endoszkóppal Nógrádban (Forrás: police.hu)

Röntgenkamion az M1-esen (Forrás: police.hu)

Hasonló eredményt lehet elérni a röntgen kamionnal. A parkolóban felállított kapu alatt 

Ütközéscsillapító utánfutók (Forrás: Magyar Közút)

Új tábla (Forrás: Magyar Közút)

Őri András