A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

Újraindul 4 régióban a népszerű telephelyes pályázat

Általában nagyon kevés olyan pályázati kiírásról tudunk beszámolni, melyek fuvarozók számára is elérhetőek. A telephely-fejlesztési pályázat a kevés kivételek egyike: csarnokok, műhelyek korszerűsítésére, a telephely kiépítésére kaphatnak több tízmillió forintot elég kedvező feltételekkel a vállalkozók. A pályázatot most 4 régióban hirdették meg.

A Dél-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Magyarországon (Budapest kivételével) és a Nyugat-Dunántúlon lehet tervezni az új pályázat benyújtását. Mind a 4 régióban november 5. és december 2. között lehet beadni a pályázatokat.

Pályázni olyan programmal lehet, ami a telephelyen valamilyen meglévő épület korszerűsítésére, bővítésére, átépítésére, vagy új épület építésére vonatkozik. Ehhez kiegészítésként fel lehet újítani a telephely közműveit, útjait, vagy be lehet szerezni néhány eszközt is. Járművet nem lehet vásárolni a keretből. Kereskedelmi, vagy logisztikai terv nem támogatható, tehát például raktár vagy áruház építésére nem lehet a támogatást felhasználni.

Munkahelyet kell teremteni

Fontos kikötése ennek a pályázatnak, hogy mikrovállalkozások csak városban lévő telephelyek fejlesztésével pályázhatnak (mikrovállalkozás az, amelyik 10 főnél kevesebb embert foglalkoztat és árbevétel nem éri el a 2 millió eurót). Városon kívüli terület csak akkor jöhet szóba, ha lakossága nagyobb 5 ezer főnél, vagy népsűrűsége meghaladja a 100 főt négyzetkilométerenként. Ez nem sok falura igaz. Az elfogadható települések listáját a pályázati kiírás melléklete tartalmazza. Amelyik cég nagyobb, mint egy mikrovállalkozás, az falun elhelyezkedő telephelyre is pályázhat.

A pályázat részeként kötelező új munkahelyeket is létrehozni. Nincsenek nagy elvárások. Ha például a vállalkozás 10-nél kevesebb embert foglalkoztat és a támogatás 20 millió forint alatti, akkor 1 új emberrel kell bővülni 5 éven belül. 50 fős cégnél és 60 milliós támogatásnál is 4 új ember felvétele az elvárás, itt is 5 éven belül. Az ötödik év végén nézik meg, hogy teljesült-e ez a feltétel. Azért ez vállalható kikötés.

Engedélyezésre benyújtott terv kell

Nagyobb beruházással az tud pályázni, akinek már kész tervei vannak, vagy nagyon siet a tervezője. A pályázat befogadásának feltétele, hogy meglegyenek a szükséges engedélyek – az építési engedély is. Annyi könnyítést enged a kiírás, hogy az is elfogadható, ha az engedélyezés már folyamatban van. Tehát ha a pályázat benyújtása előtti napokban adja be a vállalkozó a terveket engedélyezésre, s kap róla egy igazolást, hogy az építéshatóság az engedélyezést megkezdte, akkor már mehet a pályázat is. Ha a kivitelezést már elkezdték, akkor azzal már nem lehet támogatásra pályázni.

A támogatás összege 10 és 60 millió forint között lehet. A támogatás mértéke 40-70 százalék közötti. Mikro- és kisvállalkozások minden régióban 50 százalékos, vagy annál nagyobb támogatást kaphatnak, ami jelentős segítséget ígér.

A lehetséges támogatási arány az alábbiak szerint alakul:

mikro- és kisvállalkozás középvállalkozás (250 fő alkalmazott felett)
Nyugat-Dunántúl
(Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megye)
50% 40%
Észak-Magyarország
(Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye)
70% 60%
Közép-Magyarország
(Pest megye)
50% 40%
Dél-Alföld
(Bács-Kiskun, Békés, Csongrád megye)
70% 60%

A nyertes pályázók előleget is kaphatnak a támogatásból, így a projekt megkezdése sem okoz számukra gondot.

A pályázati kiírás a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el.

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu