A sikeres fuvarozók szakmai lapja

Ügyfélszolgálat: +36/20-42-300-42
E-mail: info@ujmedia.eu

UKRAJNA – RENDKÍVÜLI ÁLLAPOT

2022. március 04.

Gépjárművezetők utasbiztosítása

A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint Ukrajna területén jelenleg nem érvényes a gépjárművezetőkre kötött utasbiztosítás. Ugyanis, ha egy országot “utazásra nem javasolt” kategóriába sorol a Konzuli Szolgálat, akkor az ott bekövetkező balesetekért nem kell a biztosítónak helytállni.

Figyelem: Egyes biztosítók megtéríthetik az átsorolás időpontjában már Ukrajnában tartózkodó sofőrök bizonyos kárait, pl.: orvosi ellátás költsége.  A vagyontárgyakban keletkezett károkat, például poggyász, azonban ebben az esetben sem kerülnek megtérítésre.


2022. március.02.

2022. március 2-án az MKFE közzétette felhívását, miszerint együttműködve több karitatív szervezettel létrehoz egy adatbázist és arra kéri a hazai fuvarozókat és személyfuvarozókat, hogy csatlakozzanak az Ukrajnából menekülők megsegítéséhez. Aki teheti és szabad járművel rendelkezik az jelentkezzen a portal@mkfe.hu e-mail címen. A legnagyobb szükség most a 3,5 – 40 tonnás dobozos, hűtős tehergépjárművekre van.


Az Oroszországba tartó és onnan érkező fuvarozók a balti államok  (Lettország, Litvánia) felé kerülhetnek. Nekik hasznos információ, hogy az alábbi linkeken tudják kiegyenlíteni elektronikus útdíjakat.

Lettország 

Litvánia 

(litván útdíj táblázatot lásd. lejjebb)

A következő táblázatban összefoglaltuk a Lettországban fizetendő útdíjakat

Össztömeg/motor típus napidíj (Euro) heti díj (Euro) havi díj (Euro) éves díj (Euro)
3,5 – 12 tonna
Euro O, I, II. 9 22 44 535
Euro III 8 20 40 484
Euro IV és felette 8 20 40 400
12 tonna felett

(3 tengelyig)

Euro O, I, II. 12 30 61 611
Euro III. 9 24 48 484
Euro IV. és felette 8 21 43 427
12 tonna felett

(4 és több tengelyig)

Euro O, I, II. 12 51 101 1018
Euro III. 11 40 80 804
Euro IV és felette 11 36 71 711

forrás: Európai útdíjak 3,5 tonna alatt és felett kiadó: Új Média Kft.

A Litvániában fizetendő útdíjakat a következő táblázatban foglaltuk össze

Össztömeg/motor típus napidíj (Euro) heti díj (Euro) havi díj (Euro) éves díj (Euro)
3,5 – 12 tonna (N2)
Euro O, I, II. III. 11 37 75 550
Euro IV és felette 11 26 52 753
12 tonna felett (N3)

 

Euro O, I, II. III. 11 52 107 1051
Euro IV. és felette 11 37 75 753
16 tonna és felette (N1 – N3)

(pótkocsis össztömeg, amennyiben a tulajdonos mezőgazdasági vállalkozó/cég)

Euro O, I, II. III. 6 14 28 304
Euro IV és felette 6 14 28 304

forrás: Európai útdíjak 3,5 tonna alatt és felett kiadó: Új Média Kft.

————————————————————————————————————————————————————————————-

2022 február 26-án Telegram üzenetében az ukrán miniszterelnök Denisz Anatolijovics Smihal bejelentette, hogy Ukrajna lezárja Oroszországgal és Belorussziával közös határait. Ezekből az országokból csak ukrán állampolgárok léphetnek be Ukrajna területére. Az MKFE infromációi szerint a határzár már érvénybe lépett a mai napon.

A február 24 – én bekövetkezett orosz invázió, a kiszámíthatatlan, percről – percre változó ukrajnai belföldi helyzet miatt minden kedves olvasónkat kérjük, hogy Ukrajna felé, valamint a háborús övezeten át csak kivételes indokkal vállaljanak fuvarfeladatot. Aki jelenleg Oroszországban tartózkodik gépjárművével annak javasoljuk, hogy Lengyelország felé térjen haza.

 A  lengyel vámhatóság megerősítette, hogy az Ukrajnával közös határain a teherautók és haszongépjárművek késésekre számíthatnak, mivel kiemelten kezelik az országba érkező személyforgalmat.  A Lengyelországba irányuló áruszállítás vámeljárásai a szokásos módon működnek.

Az MKFE információi szerint 2022.02.25 – én délelőtt az ukrán – lengyel határ ukrán oldalán ideiglenesen felfüggesztették a teherautók be- és kiléptetését a korczowai, a medykai és a krościenkoi közúti határátkelőhelyeken, valamint az Ukrajna irányába történő beléptetést a Hrebenne közúti határátkelőhelyen. Az ok az ukrán oldali vámkezelési rendszer meghibásodása.

A kaukázusi régióba  Bulgária és Törökország érintésével tervezzék útjukat. Kérjük, hogy folyamatosan figyeljék a magyar és ukrán hivatalos portálokat elindulás előtt. A kijevi Magyar Nagykövetség a honlapján közzétett tájékoztatásban arra kéri az utazókat, és a fuvarozókat is, hogy amennyiben a térségben tartózkodnak, vagy oda tartanak előzetesen regisztráljanak konzuli védelemre.

A regisztrációval a konzuli szolgálat tisztában lesz azzal, hogy az adott időszakban hány honfitársunk tartózkodik Ukrajna területén, hányan szorulhatnak valamilyen konzuli segítségre.

Fontos: sofőrként  az elérhetőséget, a tartózkodás várható időszakát, és az útvonalat (érintett városok) adjuk meg a regisztráció során. A regisztrációt végezhetjük ügyfélkapun keresztül is.

 

Ukrajnában 2022. 02. 24-től 30 napos rendkívüli állapot van érvényben. Ennek értelmében:

  • különleges szabályok lépnek életbe a be- és kiutazással kapcsolatban, gépjárművek átvizsgálása (indokolt esetben)
  • kijárási tilalom (megjelölt településeken)
  • iratok ellenőrzése, állampolgárok és ingatlanjaik átvizsgálása (indokolt esetben)
  • a sorkatonai szolgálatra kötelezettek és a hadközelezettek tartózkodási helyüket nem  módosíthatják engedély nélkül, az érintettek nem hagyhatják el Ukrajnát
  • a távközlés és az internetforgalom különleges szabályozása.
  • előfordulhat a lakosság evakuálása
  • az ukrán védelmi miniszter közleménye szerint minden ukrán állampolgár kaphat kézifegyvert.

    FIGYELEM: A különleges háborús helyzetre tekintettel a lakosság már most megrohamozta a bankokat és az automatákat, így a készpénzfelvétel problémákba ütközhet. Készülni kell arra, hogy a benzinkutakon üzemanyag-ellátási zavarok léphetnek fel, ezért csak megtankolt járművekkel lépjünk be Ukrajnába. 

Határinfó

Sebestyén Szabolcs

Források:

 

A Fuvarlevél szerkesztősége azzal foglalkozik, hogy újságai, szakkönyvei és honlapja segítségével támogassa a szállítmányozó vállalkozások működését. Újságcikkeiben, szakmai írásaiban könnyen érthetővé teszi a magyar jogszabályi előírásokat, bemutatja az új technológiákat és megadja a választ az összes olyan kérdésre, amivel olvasói hozzá fordulnak.

Ügyfélszolgálatunk segítségével előfizetőink gyors és pontos szakmai választ kaphatnak felmerült kérdéseikre.

Hirdetés

Hirdetés megrendelése:
Telefon: 30/628-9945
E-mail: hirdetes@ujmedia.eu